Снимка: МВнР

Министрите на външните работи от НАТО проведоха заседание с партньорите Грузия и Украйна, с което започна втория ден от министерската среща на Алианса в латвийската столица Рига.

Външните министри обсъдиха засилващите се предизвикателства в Черноморския регион и нарастващото руско военно присъствие по границите на Украйна, съобщават от МВнР.

В съюзен формат министрите обсъдиха поуките от Афганистан и възможностите за подкрепа в глобалните усилия за борба с тероризма, включително в процеса на реформите и повишаване на устойчивостта.

Съвместно с Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и партньорите Швеция и Финландия, съюзниците обсъдиха възможностите за оказване на допълнителна подкрепа за процесите на реформи и поддържането на трайна стабилност в Западните Балкани.

В изказванията си министър Светлан Стоев подчерта, че България подкрепя евроатлантическата интеграция на Грузия и Украйна и ще продължи да им оказва съдействие в двустранен и многостранен план. Стоев открои поуките от ангажимента на НАТО в Афганистан, които следва да бъдат отразени в следващата Стратегическа концепция.

Външният ни министър потвърди също стратегическото значение на Западните Балкани за Алианса и изрази силната подкрепа на България за европейската и евроатлантическата интеграция на шестте страни от региона.

Стоев открои необходимостта от по-засилено сътрудничество и взаимодействие между НАТО и ЕС в контекста на нарастващите заплахи и предизвикателства пред страните от Западните Балкани.

В рамките на министерската среща на НАТО в Рига министър Стоев проведе двустранни срещи с колегите си от Република Северна Македония - Буяр Османи, и Дания – Йепе Кофод, съобщи МВнР.

Коментари Напиши коментар

16

haha

преди 1 месец

Тази снимка ми изглежда като картината "Тайната вечеря" !

15

баба мара

преди 1 месец

българия е в нато и ес без референдум така че по кротко нато да се маха отбалканите и черно море ние искаме мир а не конфликти с русия заради безкраинитеинтереси на ам впкомплекс

14

анонимен

преди 1 месец

Само НАТО и Европа Унион. Там е спасението ни. Браво Стоев за позицията.