Бюджет 2022 трябва да бъде приет до края на януари догодина. Това решиха представителите на група "Финанси" от "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".
 
"В областта на финансите няма нищо фатално. Министерството на финансите има готов проектобюджет. Той трябва да бъде представен и обсъден не само на ниво преговорни екипи, но и на обществено ниво. Нищо фатално няма да се случи от това, че първият месец от 2022 г. ще бъде от заложените параметри за 2021 г. Фаталните неща са други в този бюджет, със сигурност има много притеснителни неща в него", посочи икономистът Михаил Кръстев  в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"В крайна сметка приходната част на бюджета може да се справи много трудно с покриването им. Говорим за увеличаване на социалните плащания в областта на пенсиите, на заплатите в бюджетния сектор, на минималната работна заплата", изтъкна икономистът.
 
"Увеличението е нещо, което се наблюдава повсеместно в Европа и дори в САЩ. Стимулите в началото на кризата не са достатъчни и това води до навлизането в спирала на много нисък растеж ", каза доц. Григор Сарийски.
 
"Лошото на държавните пари е, че те свършват. При положение, че има заявка, че няма да се пипат данъците, че осигурителната тежест ще остане без промяна, но ще има ръст на разходите, трябва да се вземат кредити. Предварителната оценка е от порядъка на 4 млрд.", подчерта доц. Сарийски.
 
"Най-вероятно през 2022 г. ще се разчита на външен дълг. Ние започваме с около 2,3 млрд. лв. под формата на падеж - стар дълг, който имаме към 2022 г. Трябва да се помисли как да бъдат ограничени харченията. Мярката 60/40 освен, че не е автоматизирана, имаше и огромен проблем с това кои са бенефициентите ѝ. А те бяха държавните предприятия", коментира икономистът.
 
"Планът за възстановяване и устойчивост е куфар с двойно дъно. Парите, които ще бъдат по него, са свързани със страшно много ангажименти. Фатални са ангажиментите, които трябва да изпълним", смята доц. Сарийски.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

38

Случаен минувач

преди 1 месец

Да сложат за финансов министър Румен Гечев - господин 3 000 лв. за долар. Тогава ще видите (за по-младото поколение говоря) какво значи ад под небето!

37

Старата мотика

преди 1 месец

Хората, които на няколко пъти ни правиха еднакво бедни отново са на власт!

36

В.

преди 1 месец

Лошото на Държавните пари е че си ги разпределят престъпници.