След емоциите от победителите и победените в изборите е време за работа. Първи Румен Радев поздравиха от "Продължаваме промяната" с равносметката, че 90% от техните избиратели са подкрепили настоящия държавен глава.

От БСП, които първи застанаха зад Радев и Йотова преди 5 години, останаха зад гърба му и след втората им победа.

"Разликата е смазваща. Поздравяваме победителя, пожелаваме му успешен мандат. Поздравяваме и социалистите, които са били едни от най-активните гласували. Дано политическата ситуация се успокои и да започнем сериозна работа със създаването на редовно правителство и парламент", каза лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова.

И въпреки че преди вота избирателите на "Демократична България" бяха призовани да гласуват по съвест, една от партиите в коалицията определи преизбирането на Радев като категоричен успех.

"Радев е получил два пъти повече подкрепа от своя опонент. От една страна имаше и по-ниска избирателна активност, от друга страна, защото през годините той беше много последователен", коментира Борислав Сандов от "Зелено движение".

От ГЕРБ определиха резултата от изборите като несправедлив. Други разчетоха резултата предпазливо.

"Когато ситуацията опря до Радев и кандидат, подкрепен от предишните управляващи, нещата бяха ясни за всеки анализатор. Но има две неща, които трябва да се отбележат и превръщат победата в пирова: първото е, че Радев и Герджиков загубиха в сравнение с подкрепата, която са имали през 2016 г. Второто е ниската избирателна активност", заяви председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

А "Продължаваме промяната", "Има такъв народ, БСП и "Демократична България" продължават с експертните разговори за правителство във вторник. Партиите са категорични, че този път пресечните точки между тях са повече от разделителните линии.

"От следващата седмица, от вторник, както сме се разбрали с другите партии започваме да работим детайлно, така че да направим ясен, конкретен, точен план България да стане едно много по-хубаво място през следващите 4 години", даде предварителна заявка Асен Василев.

"Започват експертните разговори утре, за да отсеем спорното от безспорното. Една дясна политика е да намаляваш дефицита в бюджета, но той не води до добри социални решения. Ще намерим сечението, сигурни сме, но не виждам как с десни средства ще се постигнат леви резултати, особено в тези кризи", коментира Корнелия Нинова.

Вижте повече в репортажа на Йоана Ангелова и телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

24

смях

преди 1 месец

Тия всяка седмица теглят нови заеми , щели да намаляват бюджетния дефицит . Нема такива мошеници ! Ганчовци , какво си докарахте на главата ...

23

СМЕХ...

преди 1 месец

РАДЕВ ВЕЧЕ ЗАКРИВА ВСИЧКИ ПАРТИИ У БЪЛГАРИЯ ....РИСТЕ , МАЯМАТА И ХАДЖИГЕНОВ САМИ СЕ ЗАКРИХА....ОСТАНА КОРНИ /..за кметица на с.Крушовица..//... А ЧАЛГАРО -ИЗОБЩО НЕ Е ПАРТИЯ ..А , СРЕДНО " ИЗКУКАЛ--БЕНД"....!

22

пенсионерка

преди 1 месец

...Значи тия....само Бойко ги озаптяваше...Особено каката...Сега го разкараха /не се знае докога/...и те съвсем скъсаха синджира. Радват се, кроят планове...ще каже човек че ще направят нещо. Аз съм на 67 и съм ги гледала тия филми и сериали.