По време на тази предизборна кампания не видяхме политически дебат лице в лице на основните претенденти за власт. Всичко се случваше в социалните мрежи и през медиите.
 
"Кандидатите бяха несмели, не застанаха едни срещу друг да дебатират. Те предпочитат да правят своите срещи с твърди електорални ядра, които предварително да им заявят подкрепата си", коментира културологът и медиен експерт доц. Георги Лозанов в изборното студио на Bulgaria ON AIR - "Избори: трето действие".
 
"Ако политиците дойдат доброволно, очакват журналистcт да бъдe техен PR. Конфликтът между политиците във властта и тези в опозиция е по-малкият, по-драматичният е този между политиците и журналистите. Все повече политици използват социалните мрежи, за да общуват, което е начин да заобиколят журналистиката", подчерта доц. Лозанов.
 
"Има невидими зависимости, които са по-страшни. Ако една медия иска да е плуралистична, тя трябва да може да покани политици от различен спектър. Когато политикът дойде и журналистът е остър към него, той следващия път отказва участие. Това кара журналистите да бъдат по-меки, с цел да не се лишат от някой от тях. Затова кампанията беше мека, не изваждаше същността на проблемите от политиците", заяви гостът.
 
"Липсата на кандидат-президентски дебат говори за страха на политиците да изразят собственото си мнение, в него те биха повторили стари тези, което е безсмислено. Но в същото време много от тях имат неприятните спомени от дебата от 2001 г., когато Петър Стоянов се кандидатира отново и се изправи срещу Георги Първанов, заради онзи дебат той изгуби изборите. Оттогава продължава този страх у българските политици да се явяват на открит диалог. Но това е характерно не само за България", уточни Коста Стефанов.
 
"Ние не успяваме да произведем реален политически продукт. Една власт, каквато е парламентарната, реално не функционира и се отдава на президентската  институция. Зацикли до степен да не може да упражнява едно от основните си властови правомощия", допълни медийният експерт. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 6 месеца

Тоя е корумпиран старец

2

ФАКТ

преди 6 месеца

жалкия фигурант е страхливец!!!

1

Анонимен

преди 6 месеца

Единствения политик, който не се страухува от журналисти, е Борисов. Гледах му интервюто с нахъсания агресивен журналист от Алфа: буквално наглееше в лицето на Борисов. Борисов се справи блестящо с арогантното му поведение. Всички останали я получат един неудобен въпрос за цяла кампания, я не, и след това не ги и гонят, ако отговора им е ала бала. А такива като Радев и Кацаров направо си модерират сами пресконференциите и не позволяват въобще да се задават въпроси по важните за обществото теми.