По време на тази предизборна кампания не видяхме политически дебат лице в лице на основните претенденти за власт. Всичко се случваше в социалните мрежи и през медиите.
 
"Кандидатите бяха несмели, не застанаха едни срещу друг да дебатират. Те предпочитат да правят своите срещи с твърди електорални ядра, които предварително да им заявят подкрепата си", коментира културологът и медиен експерт доц. Георги Лозанов в изборното студио на Bulgaria ON AIR - "Избори: трето действие".
 
"Ако политиците дойдат доброволно, очакват журналистcт да бъдe техен PR. Конфликтът между политиците във властта и тези в опозиция е по-малкият, по-драматичният е този между политиците и журналистите. Все повече политици използват социалните мрежи, за да общуват, което е начин да заобиколят журналистиката", подчерта доц. Лозанов.
 
"Има невидими зависимости, които са по-страшни. Ако една медия иска да е плуралистична, тя трябва да може да покани политици от различен спектър. Когато политикът дойде и журналистът е остър към него, той следващия път отказва участие. Това кара журналистите да бъдат по-меки, с цел да не се лишат от някой от тях. Затова кампанията беше мека, не изваждаше същността на проблемите от политиците", заяви гостът.
 
"Липсата на кандидат-президентски дебат говори за страха на политиците да изразят собственото си мнение, в него те биха повторили стари тези, което е безсмислено. Но в същото време много от тях имат неприятните спомени от дебата от 2001 г., когато Петър Стоянов се кандидатира отново и се изправи срещу Георги Първанов, заради онзи дебат той изгуби изборите. Оттогава продължава този страх у българските политици да се явяват на открит диалог. Но това е характерно не само за България", уточни Коста Стефанов.
 
"Ние не успяваме да произведем реален политически продукт. Една власт, каквато е парламентарната, реално не функционира и се отдава на президентската  институция. Зацикли до степен да не може да упражнява едно от основните си властови правомощия", допълни медийният експерт. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase