Снимка: архив, БГНЕС

По-високи заплати очакват новите политици, които ще влязат в парламента след изборите на 14 ноември, както и новоизбраните президент и премиер. Възнагражденията на хората от властта се определят спрямо средната месечна заплата в обществения сектор за последния месец от последното тримесечие.

Според новите данни на НСИ тя е 1646 лв., а през юни е била 1572 лв.

Тоест заплатите на депутатите ще са с 222 лв. по-високи, или 4938 лв., пише „24 часа“.

Това е обаче само основното възнаграждение на народните представители. Те получават и добавки от по 15% за всяка комисия, в която участват, класове за прослужено време, които за тях са по 1,4% за всяка година, и допълнително заплащане за разходи за експерти и офис.

Председателят на Народното събрание и министър-председателят получават с 55% над основното възнаграждение на депутатите, т.е. минимум 7653 лв.

Държавният глава взема двойно на основното депутатско възнаграждение, което прави 9876 лв., но неговите класове са по 1,6% за година. Това означава, че при 20 г. трудов стаж, какъвто се предполага, че имат кандидатите, защото трябва да са над 40-годишни, който и да е избран, ще се подписва за почти 14 000 на месец.

Като цяло средната заплата в България през третото тримесечие e 1520 лв. и намалява спрямо второто с 0,3%. На годишна база има ръст от 10,7%. Най-високи заплати вземат в IT сектора и далекосъобщенията - 3687 лева. Най-зле са в хотелиерството, където средната заплата е 940 лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase