Снимка: Bulgaria ON AIR

Вместо за планове в политиката, кандидати спорят за почтеността на изборите в страната дни преди вота на 14 ноември.

На разпит в прокуратурата беше привикан управителят на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, заради "ареста" на 228 машини за гласуване. Проверяват се други близо 200, които се появиха в склад в София.

"Първоначално купените машините за изборите са тествани от ЦИК и би трябвало да бъдат здрави. Ако някоя от тези 12 000 машини не започне работа в деня на вота, трябва да има с какво да бъде заменена. От ЦИК казаха, че са предвидили 5% резервни, което е около 600 устройства. Също така трябва да има с какво евентуално счупена машина на първия вот да бъде заменена на балотажа", обясни експертът по машинно гласуване Делян Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Машините са тествани от специалистите както за физическата им издръжливост, така и за възможните опити за манипулации.

"Проведени бяха и физически, и логически стрес тестове - работа в много ниски, в много високи температури, на батерия, опитвахме се да сменяме платките по време на работа. Издържаха. Машините отговарят на най-съвременните изисквания от гледна точка на сигурност на информацията. Софтуерът е по последните стандарти", уточни експертът.

Хората не трябва да е се притесняват от опити за манипулация на изборните резултати, увери Стоил Стоилов от Обществения съвет към ЦИК.

"В така създалата се ситуация трябва да убедим хората, че с организационните мерки, които вече са взети, и с технологическите аспекти със сигурността на машинния вот, изборите ще бъдат сигурни и честни", заяви Стоилов пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че ако машината даде дефект, до 30 минути специалист трябва да отиде в конкретната СИК, да установи проблема, да я изведе от употреба и да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. Експертът е убеден, че няма нужда от 100% броене на пуснатия в урните вот.


"Не съм против контролното броене, но съм против машините да се превръщат в луксозни принтери. То има две задачи - дали машините работят правилно и да провери дали "Сиела Норма" не е манипулирала софтуера", уточни Стоилов.

Той припомни, че всяка машина е предназначена за конкретна секция и няма как да бъдат разменяни и по този начин евентуално да се извърши някаква манипулация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase