Снимка: Bulgaria ON AIR

Ще гласуват ли хората на 14 ноември въпреки скандалите с машините коментира Мая Манолова."Този скандал ми изглежда като целенасочена кампания от страна на Борисов и ГЕРБ да разколебае хората, да разруши доверието в машинното гласуване и да откаже хората да отидат да гласуват. Това е удобно за партиите на статуквото, най-добре би било за Борисов да отидат да гласуват само платените му орди. Малко пресилена и изкуствена ми изглежда тази агресия на Бойко срещу "Сиела Норма", защото да не забравяме, че "Сиела" беше избрана от предишната ЦИК, в която доминираше той и ГЕРБ. Това си беше ЦИК на ГЕРБ", каза съпредседателят на "Изправи се БГ! Ние идваме! Мая Манолова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя припомни, че "Сиела Норма" доставя машини още от 2014 година.

"Като омбудсман съм правила разследвания, наемът на машините беше почти, колкото цената на машините. Тези 400 и няколко машини са официално внесени. Това не е някакъв нелегален внос. Това не е продукт, за който не се знае. Борисов се осведомява от своите представители в ЦИК. Забелязвате ли, че дискредитирането на машините е кампания на ГЕРБ, която започна още преди седмици. Те, заедно с ДПС, БСП произнесоха решение, с което да накарат всички секции да броят разписките, абсолютно без всякакви аргументи. Какъв е смисълът от машинното гласуване, ако пак партийните представители в избирателните комисии ще отчитат вота? Слава Богу, ние осъдихме ЦИК през ВАС", допълни Манолова.

Според нея хората трябва да бъдат спокойни и да разберат, че машините имат софтуер, който е сертифициран.

"Той е запечатан, одитиран, има софтуерен ключ, който се пази в ЦИК. Няма как, каквото и да е друга машина, да бъде включена в изборите, защото три институции са ги сертифицирали. Ясно е, че тук трябва да се навива пружината, че някой ще вземе изборите на Борисов. Единствените избори, които той е загубил през последните 12 години, са точно тези, които бяха със 100% машинно гласуване. Защото подмяната на протоколи, надписването, манипулациите няма как да се случи. На машината няма как да ѝ дадеш 50 лв., за да ти отчете един глас отгоре. Няма как да я заплашиш, няма как да я рекетираш", категорична е Мая Манолова.

Тя смята, че на Борисов вече никой не му вярва.

"Това са лъжи, лъжи. Това е човек, който вече е наясно, че изпада от властта и че повече няма как да бъде премиер. И заради това цялото му усилие е съсредоточено върху това да има достатъчно влияние, за да опази парите си и парите на близкия си кръг. Той отново влиза в ролята на охранител, но този път на богатството, което е натрупано през последните 12 години. "Автомагистрали" имат 50 работника и 20 строителни инженери, и 5 багера. Как те строят 100 и няколко км магистрали? Всичко това е превъзлагано нелегално, противозаконно, на неясни цени. Как може законно да преведеш 80 млн. лв. авансово за един обект и 60 млн. лв. от тези пари да ги изтеглиш кеш", попита Манолова от ефира на Bulgaria ON AIR.

Съпредседателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" е на мнение, че Бойко Рашков трябва да влезе и в Комисията за финансов надзор. Тя допълни, че виждат партньор в лицето на "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase