Снимка: БГНЕС
fallback

Вдигане на минималната работна заплата /МРЗ/ от 1 ноември на 700 лв., както предлагат от КНСБ, не би могло да се случи, заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в предаването "Неделя 150" по БНР.

"Не може с административни мерки да налагаме увеличаване на доходите в частния сектор, там действат други правила. В държавната администрация нещата стоят по друг начин. Там със съответните бюджети се приема нарастване на доходите", посочи Донев. Той каза, че МРЗ се определя от правителството, заложена е и в държавния бюджет. От нейния размер зависят много плащания по други закони. Една промяна на нейния размер, два месеца преди края на годината, ще доведе до необходимостта да бъдат направени промени в редица плащания към общините и държавата. "Според мен това е процес, който върви през социалния диалог, с работодателите и синдикатите, но едно такова вдигане на МРЗ не би могло да се случи от 1 ноември без да имаме НС, което да промени съответните параметри в държавния бюджет", заяви социалният министър.

Министър Донев каза още, че правителството не предвижда актуализация на бюджета преди края на годината. Изборите за НС са на 14 ноември, ЦИК трябва да излезе със своето решение за избраните народни представители, президентът да издаде указ за свикване на НС, което ще отнеме време, посочи той. "Няма да има време за актуализация на бюджета, актуализация на бюджета не е възможна десет-петнайсет дни преди изтичане на календарната година", подчерта министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

141

Анонимен

преди 2 години

Гълъбице ,а къде са пачките

140

ЗА ЧАГЪРТАНЕ

преди 2 години

АМА КАК ДА НЕ- МИНАЛОТО ЛЯТО КАКВИ ОБЕЩАНИЯ ДАВАХТЕ- САМО ДА МАХНЕМ СТАТУКВОТО ГЕРБ И НЯМА ДА СМЕ ПОСЛЕДНИ В ЕС ПО ДОХОДИ- СЕГА СМЕ ПЪРВИ ПО ЦЕНИ- ДА СИ ХВАЩАТЕ СТАТУКВОТО РАДЕВ И ДА СЕ ИЗМИТАТЕ ДОКАТО НЕ СМЕ ВИ ИЗЧАГЪРТАЛИ...

139

Хаха

преди 2 години

Като не може ще се махнем от България и ще си работят сами, за 650 лв има ли още... да работят нали сме в ЕС,по добре в чужбина.

fallback