Снимка: Прессекретариат на президента

България трябва да защити своята позиция за повече средства и възможности за укрепване на границите, които са и външни граници на Европейския съюз. България трябва да извоюва средства за техника и обучение от двата фонда за миграция и убежище и за вътрешна сигурност, които са на обща стойност 18 млрд. евро. Неслучайно провеждаме тази конференция в Хасково – заради своя трансграничен характер Хасковска област е важна не само за сигурността на българските граждани, а и на европейските. Тази позиция изрази  вицепрезидентът Илияна Йотова на конференцията „Миграционният поток: ролята на институциите и обществото", която се провежда по инициатива на евродепутата Цветелина Пенкова, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Според проучване европейските граждани посочват миграцията на второ място след пандемията в своите притеснения.
 
Вицепрезидентът подчерта, че българската държава трябва да изготви собствена консолидирана позиция, която да защитава пред европейските партньори, и да търси за съюзници страните от външните граници на съюза. „Малка България трябва да направи своя санитарен кордон по южната граница. Да отстоява пред европейските партньори да не разкрива допълнителни бежански центрове при нужда", заяви Йотова и подчерта, че трябва да настоява и за промяна на Дъблинския регламент и за по-конкретни текстове за реадмисията. Според Дъблинския регламент отговорност за мигрантите носи страната член, на чиято територия първо са стъпили. Вицепрезидентът посочи, че въпреки уверенията на Европейската комисия, че миграцията и убежището ще бъдат приоритетна тема, засега няма нищо постигнато по тези въпроси.
 
Илияна Йотова определи като най-проблемна границата с Турция заради компрометираното защитно съоръжение и приветства решението на служебния кабинет то да се стопанисва от Министерството на вътрешните работи и да се засили контролът.
 
Вицепрезидентът призова и за засилване на контрола в приемателния център от отворен тип в Харманли, за да се гарантира спокойствието и сигурността на гражданите.
 
Илияна Йотова е категорична, че България не трябва да приема новото предложение на ЕК идентифицирането на мигрантите и бежанците да се случва на европейска територия, а не в страната, която пресичат, за да стигнат до Европа.
В изказването си вицепрезидентът припомни мигрантската вълна от 2015 г., когато ЕС се оказа тотално неподготвен, с липса на координация и конкретно законодателство. „Много средства бяха похарчени за спасителни операции, за справяне с каналджийството, но без особен резултат, именно заради липсата на целенасочена политика", посочи Илияна Йотова.
 
Дискусията е част от Конференцията за бъдещето на Европа, чието начало беше поставено на 9 май тази година. Вицепрезидентът призова младите хора да се включат активно със свои предложения, за да може европейските политики да бъдат по-близки до хората.

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 1 месец

Няма да отпуснат от ЕС втори път пари за българо-турската граница. Веднаж отпуснаха целево по настояване на ББ, но там един вицепремиер и един министър се разпореждаха с тях и накрая трима областни управители довършиха остатъка от парите. Та дори В.С. забрани на граничните полицаи да пускат една евродепутатка до турската граница заради разследванията й за състоянието на телената гранична ограда.

48

Анонимен

преди 1 месец

Това целата ,да игат свободно да влизат мигрантите при еврогейовете

47

Стена от бодлива т

преди 1 месец

18млд.......Тази чува ли се какви ги приказва?Да ги иска от Путин. Испанците се пазарят за 5,5 млд. , заради Мароко, а нашата 3пъти повече.