Снимка: БГНЕС
fallback

Министерството на отбраната е започнало проверка във военния архив. Целта й е да се установи пазят ли се карти, на които може да се види къде точно е била полевата болница на към 8-ма пехотна тунджанска дивизия. Именно те могат да дадат повече ясното около това има ли в района на двата паметника гробница или по-скоро става въпрос за историческа хипотеза.

Това съобщиха от МО по повод сигнала за възможно оскверняване на българско военно гробище в Република Северна Македония.

Oще по темата
На 12 км от Кавадарци се издига гранитен монумент с кръст и паметна плоча. Буквално на метри от новостроящата се магистрала, която трябва да свърже Скопие с Прилеп се намира монумента в памет на 193-та загинали български военнослужещи по време на Първата световна война. Пътят към него вече не съществува. Няма и отбивка на този етап и от магистралата.

Припомняме, че от македонското министерство на външните работи съобщиха, че паметникът на загиналите български войници край Кавадарци не е разрушен. Около този паметник няма гробища или гробове, а според проверката на терен, не е известна дали в миналото тази ситуация е била различна. На около 100 метра от този паметник има втори по-малък, за който не е известно, на кого принадлежи,

„С установената фактическа от компетентните институции обстановка искаме да отхвърлим всички обвинения, които се появиха в публичното пространство, като същевременно призоваваме всички лица и институции да бъдат внимателни и да не се поддават на очевидни провокации, чието намерение е да застраши добросъседските отношения между двете държави и усилията на двете министерства да намерят общи решения за преодоляване на различията”, се казва в публикуваната от македонското външно министерство позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Крадев

преди 2 години

Хайдееее шефе Редееев картофи вместо гробове са намерени :))))))))))))) ааахахахахха

25

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 30: Така е, източникът на всички нещастия за България през 20 век е Сърбия. И сега продължават с враждебната си политика. Според тяхната национална доктрина ние сме само строителен материал за изграждането на Велика Сърбия. Само че зад тях стои Русия и им помага реално, а зад нас не стои никой, нищо че целия Запад ни се пишат съюзници. Видя се какви съюзници са ни по въпроса за Македония. Затова нашите политици не смеят много да се дървят на Сърбия.

24

Анонимен

преди 2 години

Никой нищо не казва за Сърбия, че те са главния източник на антибългаризма и че стара Югославия наследява Сръбска Югославия и от там идва тезата че македонците не са българи? Сега отварят и затварят глави за ЕС а БГ в този процес липсва!

fallback