Снимка: БГНЕС

Конституционният съд няма да изслуша Кирил Петков по казуса с двойното му гражданство. Магистратите са приели доказателства по образуваното дело, но днес няма да излязат с решение, а ще коментират и приемат документи, свързани със случая.

Според конституционните съдии като заинтересовани страни могат да бъдат конституирани само действащ народен представител или действащ президент или вицепрезидент. И то при определени хипотези, предаде БНР.

Отхвърлено е било и искането на Петков по делото за гражданството му да се изиска становище от експерт по международно публично право.

Още по темата
Приети са били поредица от документи, сред които и удостоверението от Канада, което е посочено, че Кирил Петков не се счита за неин гражданин от 20 август тази година.

На сайта на Конституционния съд е публикувана и собственоръчно попълнената му декларация от 10 май, в която декларира, че няма друго, освен българско гражданство.

Съдът няма срок, в който да обяви решението си, но очакванията са това да стане преди изборите на 14 ноември.

КС беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10 май в частта, свързана с назначаването на Петков за министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase