fallback

На основните енергийни борси в Европа днес се отчита спад в цените след рекордните повишения през последните дни. Високите цени накараха бизнеса да поиска помощ от държавата, а експертите прогнозират те да се отразят негативно и на битовите сметки.

Основната цел на страната ни трябва да е спасяването на бизнеса и потребителите, пряко засегнати от по-високите цени на тока и газа, казват експертите.

"Дългосрочните решения не могат да бъдат функции на тези еднодневни правителства. Президентът е институцията, която има мандат, която е избрана от целя народ. Нека да поеме отговорността да събере хората, които все още са в България - да помислим, да стигнем до разбиране за конкретни действия. Без ядрена енергетика България няма бъдеще", каза енергийният експерт Румен Овчаров.

Енергийната криза в Европа не би засегнала България, ако през 2013 година бе построена АЕЦ "Белене", смята бившият енергиен министър Румен Овчаров.

"Вижте какво се случи само със спирането на 6-и блок в "Козлодуй". Цената от 200 лв. за мегават час - една от най-ниските в Европа, стана 300, 400.  Когато имаш стабилни източници, колкото и изнасяш електроенергия, голяма част от нея на поносима цена остава в България", добави той.

Според Овчаров в момента основната цел на страната ни трябва да е спасяването на бизнеса и потребителите, пряко засегнати от по-високите цени на тока и газа.

Международен форум събра в София енергийни експерти, които обсъдиха развитието на българската енергетика и поставиха акцент върху инвестирането в ядрени мощности, предаде Bulgaria ON AIR.

"Вие имате традиция и мощности за производство на енергия по този начин. Имате и линии за доставка, които са налице и това е един успешен сектор. Ако аз трябваше да преговарям от името на България, бих представил възможностите на "Марица" и как може да се продължи целесъобразно с проекта "Белене". Това е начин, по който вие може да изпълните собствените си цели, както в енергиен, така и в социално-икономически план, а също и с броя хора, които ще бъдат заети в тези мощности", подчерта професорът в Кралския технологичен институт Холгер Рогнер.

А според експерта инвестиция от 5-10 години в строителството на нови ядрени мощности би била лесно постижима за България и стабилна, защото не подлежи на рестриктивни регулации от Европейския съюз, касаещи емисиите вредни газове.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 2 години

Като стане 5 милиона неграмотници и пенсионери, за какво ни е АЕЦ, няма да има и на кой да продаваме.

57

БЕЛЕНЕ - НЕ !

преди 2 години

В доклада на БАН за атомната централа Белене бе посочено, че българската енергетика няма нужда от никакво ново Белене до 2035 г. Не трябва да забравяме, че АЕЦ Белене със закупеното руско оборудване ни бе натрапено и платено с парите на народа от проруската партия БСП. Така в атомната централа Белене бяха погребани и откраднати над 4 милиарда лева досега. Руските под.логи обаче искат нова АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ. Ще допуснем ли отново това ?!?

56

69 прод.

преди 2 години

..отрече тази лъжа, като сравни с румънската Черна вода и турската "Ак кую". После се разви резилът с руските реактори, поръчани и платени. Това ни струваше колосална сума. А те са ултрасъвременни, направени от материали, за каквито Уестингхауз не може даже да помисли! Реакторите са произведени в знаменития Ижорски завод, основан от Петър Велики през 1713! Престъпниците-предатели заслужават бесило, по ирански - с кран! У нас не бесят вече, затова - доживотен затвор!

fallback