Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

 "Демократична България" съвсем скоро ще е готова с обявяването си кой ще е техният кандидат за президент.

и как ще се нареди политическият пъзел? Отговорите тези въпроси даде съпредседателят на ДБ Владислав Панев.

"Крайният срок е 12 октомври, така че имаме достатъчно време да го обявим. Имаме няколко възможности и сондираме между тях. Идеята е да не участваме на олимпийския принцип, а да имаме достойно представяне", казасъпредседателят на ДБ Владислав Панев в студиото на "Денят ON AIR" и допълни, че това може да стане още този уикенд.

Коалицията категорично ще издигне своя кандидатура, а няма да подкрепя някое от другите предложения, които са на терена. Според него шансовете на кандидат на ДБ са добри и те се надяват това да им помогне и на парламентарните избори.

"Двата предишни парламента не си свършиха докрай работата и заради това още държавата е в хаос. Основната причина това да се случи е лидерското его на мандатоносителите. Видяхме изборите в Германия миналата седмица. Резултатите бяха абсолютно същите както при изборите в България през юли. Шест формации влизат в Бундестага. Там нещата стават по нормалния начин. Партиите сядат на една маса, гледат си програмите, съставят една управленска програма по дати - какво точно ще направят в Германия следващите четири години", каза още съпредседателят на ДБ.

У нас това не се е случило вероятно заради липса на достатъчно опит и политическа култура. Що се отнася до предстоящите парламентарни избори, Панев се надява, че предстоят предварителни разговори с евентуалните им партньори в следващия парламент. За да са по-предвидими за избирателите си след започване на работата на следващото Народно събрание.

"Очевидно "Продължаваме промяната" са най-близки до нас като виждания за това как трябва да се развива България, включително и като манталитет. Решението да не се явим на изборите като обща коалиция е тяхно. Вероятно смятат, че двете формации ще постигнем по-добър резултат, ако се явим поотделно. Дано да са прави, не изключвам въобще такъв вариант", заяви пред Bulgaria ON AIR Владислав Панев.

От "Демократична България" са категорични, че няма да правят коалиции с ГЕРБ и ДПС. Според Панев причината е, че манталитетът им води до това България да бъде управлявана в полза на олигарси, вместо на цялото общество.

Той смята, че отношенията между ДБ и ИТН не са били много обтегнати в предишния парламент. Двете формации заедно са направили актуализацията на бюджета, повишаването на пенсиите и много малка част от съдебната реформа - прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетели от подчинение на главния прокурор към министъра на правосъдието. Това, според него, са знакови теми, които показват, че те могат да взаимодействат и да взимат общи решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Красен

преди 2 години

"Демократична България" са вече история! Наред е за новия политически проект на олигарха Иво Прокопиев - "Продължаваме промяната"!

19

Ники

преди 2 години

Жалка работа...

18

Калин

преди 2 години

Ще е някой много клет кандидат, както са всички членове на тази корпоративна организация, търсеща единствено облаги.

fallback