Снимка: МВнР
fallback

Министърът на външните работи в служебния кабинет Светлан Стоев потвърди пред комисаря по съседство и разширяване на ЕС Оливер Вархей принципната позиция на България в подкрепа на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония.
Това съобщиха от пресцентъра на МВнР след разговора на министър Стоев с еврокомисаря Вархей.

По време на срещата в МВнР с Вархей, който е на работно посещение у нас, министър Стоев е подчертал приемствеността в политиката на служебното правителство по отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония, произтичаща от Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г.

Външният ни министър е запознал еврокомисаря с актуалните развития в двустранния диалог със Скопие, като е изтъкнал усилията, които българската страна полага за възстановяване на доверието на всички нива, както и с проведените през последните месеци по инициатива на България поредица експертни консултации между двете министерства на външните работи.

"България остава последователна в подкрепата си за европейския път на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония. Водени от тази позиция, инвестирахме сериозни усилия за поддържане на открит и пълноценен диалог с нашите съседи и връщане на доверието в отношенията помежду ни", е заявил Светлан Стоев. В същото време той е подчертал, че за да подкрепи началото на присъединителни преговори на Република Северна Македония с ЕС, България се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Очакваме от Република Северна Македония да прояви политическа воля за преодоляване на различията, България, от своя страна, остава активно ангажирана в търсенето на възможности за разрешаване на отворените въпроси, се посочва още в съобщението на пресцентъра на МВнР.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

ББ

преди 2 години

РСМ плаща на лобисти...на престъпници и мафиоти...подкрепя ги кгб русия...нейстови напъни да ги вкарат като троянски кон...обидното е,че съюзниците ни не го виждат...или са зависими,отклоняват внимние на обществата си от наболели проблеми...с вижте лошите българи,диваците...борещи се за Справедливост!имаме опция...БГИзход!Кралството просперира...няма да примем езика на омразата,лъжите и манипулациите...как да си партньор с хора които учат децата си да мразят твоите?ЕС се самоубива...позорно!!!

46

ФърчилкоФърчилков

преди 2 години

Май трябва България да предложи да се разделят Македония и Албания в преговорния процес. Има шанс това да вразуми малко северомакедонците.Ако ли не , остават си там, а Албанците влизат в ЕС.

45

ШишоБакшишо

преди 2 години

Не са добре край Вардаро.Секогаж кажуват,дека не само месечината е македонска,току и звездите на македонски нашепнуват. Ама от мене само едно сакам да им кажувам-албански треба да се учат.Горното го написах на един език,който според техните академичари бил ''посебен'' /отделен/и немал нищо ''заедничко''с булгарския.Сигурно и вие нищо не сте разбрали /не сте ''сфатили''/ Това е шега, разбира се.

fallback