fallback

"ЕП призова Русия да даде достъп до т.нар. трофейни архиви, изнесени от страните от Източна Европа в края на Втората световна война," каза за предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова, което ще бъде излъчено днес от 17.30 часа по Bulgaria ON AIR евродепутатът Андрей Ковачев, член на Председателството на ЕП.

"Русия ограничи максимално възможността за връщане и за достъп до тези архиви. Има една лицемерна възможност - ако си платиш и кажеш коя страница искаш, да ти я предоставят, но няма библиография и няма как да знаеш какво точно да поискаш. Иначе има решение на Думата, че тези трофейни архиви няма да се връщат, но Комитетът на министрите на Съвета на Европа поиска такъв достъп и сега ЕП го включва в текста на резолюцията за отношенията ЕС – Русия го има този текст," разказа Ковачев и заяви, че приемането на текста от Съвета на Европа е станало по настояване на ръководителя на българската делегация в ПАСЕ Димитър Главчев. Тази седмица текстът беше включен в Препоръка на ЕП към ЕК и Съвета относно насоката на развитие на политическите отношения между ЕС и Русия.

"Тези архиви там са нашите архиви – на царската канцелария, на министерството на външните работи, българските правителства, иззети от българската държава, те се намират там и не са категоризирани, нямат библиографски опис. Ние не знаем какво точно има там, защото няма библиография. Тук става въпрос не само за България, но за всички артефакти и архиви –интелектуална собственост, които са иззети от Централна и Източна Европа и са в Москва, както и на прибалтийските държави. Ние трябва да имаме достъп до тази наша национална ценност," казва Ковачев.

Целия разговор с А. Ковачев за трофейните архиви в Москва и защо международната общност се провали в Афганистан - гледайте днес от 17.30 в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

177

Анонимен

преди 2 години

"Аз не знам някоя славянска държава да е окупурала или колнизирала и ограбвала чужди държави или да ловила роби от други народи..." ------------------------------------- ми не знаеш я, щото толкова са ти познанията :D Джанъм, кой води води в Чечения бе? :D Целия Какваз е насилствено сложен под управлението на Москва. 10% oт населението за мюсюлмани - тия от къде са дошли? :D_______________________ А огромния Сибир? Местното население? Десетки етноси, отдавна изчезващи... Африка? Афганистан?

176

Анонимен

преди 2 години

А македонисти и турци ще изпукат от само себе си,защото са ментета и Бог така е наредил!

175

др0гаре слаФянството

преди 2 години

умряСкатето великото, както я наричаха вБлатните ширини.

fallback