Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Български МиГ-ове и гръцки самолети F-16 ще извършат съвместни полети като част от тренировка за по-добра координация помежду им. Те ще усъвършенстват действията си по приемане и предаване на самолет нарушител във въздушното пространство на двете страни, съобщават от Министерството на отбраната.

Гръцки транспортен самолет „Спартан“ ще бъде нарушителят. Той ще трябва да бъде прехванат от дежурните екипажи на гръцките изтребители, съпроводен и предаден на българските дежурни екипажи.

Те от своя страна ще изпълнят задача по Air Policing, като принудят самолета да кацне на българско военно летище.

Във втория етап от съвместната тренировка „самолетът-нарушител“ ще бъде предаден във въздуха от българските изтребители МиГ-29 под контрол на двойка F-16.

Тяхната задача ще бъде да го съпроводят за кацане на указано гръцко летище.

От Министерството на отбраната посочват, че целта на съвместните полети е постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост, предаде БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

КПСС БКП

преди 2 години

Само внимавайте да не цопне пак някой Миг м морето, че не ни останаха много....

30

Анонимен

преди 2 години

Самолети на НАТО и гръцките ф16и мираж пазят българското пространство,за многознаести коментатори

29

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 8........Шебек, направи си труда да сравниш ТТ-данните на двата самолета - има ги в Уикито! МиГ-29 превъзхожда факания F-16 ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ! ТОВА БЛОК 70/72 значи, че най-накрая са му поставили АФАР, за да прилича на съвременен самолет. Самолетът става за мишена на руските летци. Един Су-35 може да приеме бой с 4 Ф-ки! Не напразно турските пилоти не доближаваха сирийската граница на 200 км, след белята с щурмовака, когато руснаците започнаха да ескортират щурмоваците със Су-35.

fallback