Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 16 септември, четвъртък, в изпълнение на конституционните си правомощия държавният глава Румен Радев ще назначи служебно правителство и ще разпусне Народното събрание.

До това се стигна, след като парламентът не успя да излъчи кабинет нито с мандата на първата политическа сила ИТН, нито с втората – ГЕРБ, нито дори и с третия мандат, който Радев даде на БСП.

Още по темата

Държавният глава насрочи нови извънредни избори за народни представители на 14 ноември, които ще се проведат заедно с първия тур на президентските избори. Тези избори 2 в 1 са прецедент в българската история.

Това са вторите предсрочни избори за тази година.

На 11 юли се състояха първите, на които избирателите гласуваха за 45-ото Народно събрание. То обаче не успя да излъчи кабинет. Ситуацията се повтори и с 46-ото Народно събрание, така че сега гласоподавателите отново ще отидат до урните на 14 ноември.

Първото заседание на 46-ото НС беше свикано от президента Румен Радев за 21 юли 2021 година, а работата му продължи едва 55 дни.

И въпреки че депутатите се отказаха от традиционната почивка за всеки парламент през август, освен с краткия си живот, този парламент ще бъде запомнен и с липсата на законодателна програма. Законотворците успяха да приемат само няколко ратификации и актуализацията на бюджета на ДОО, на НЗОК и на макрорамката за тази година.

Служебното правителство, което Радев ще назначи на 16 септември, ще е третото за него.

Първият служебен кабинет държавният глава назначи само три дни, след като влезе на „Дондуков“2. За премиер през януари 2017 г.  той посочи Огнян Герджиков.

Второто служебно правителство Радев назначи на 12 май тази година, като премиер стана Стефан Янев.

Със 105 дни управление това е най - продължително управлявалото служебно правителство в историята ни.

Кой ще бъде третият служебен премиер на Радев и кой ще влезе в състава на правителството и дали няма да остане същият ще стане ясно на 16 септември. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase