Депутатите от правната комисия не приеха закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

Прекъснатото заседание на парламентарната комисия по правни въпроси беше подновено и малко по-късно отново прекратено. Така отново не се стигна до гласуване на промените, които предвиждат специализирания съд и прокуратура да бъдат закрити и да бъде избран нов състав на Висшия съдебен съвет.

На заседанието присъства и главният прокурор Иван Гешев, според когото случващото се не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа, която ще предизвика правен хаос.

Още по темата
"Тези дни чувам думата "обезкостяване на главния прокурор и прокуратурата и "тричане" - модерна дума, ще кажа, че това не е проблем за прокуратурата. Това ще доведе до ниска ефективност на прокуратурата и до бум на престъпността като тази през 90-те години. Това е обезкостяване и тричане на българските граждани и общество и на тяхната сигурност. Това е голяма цена, която ще бъде платена", коментира обвинител номер едно.

След 4 часа заседание, до 14:00 часа, когато трябваше да започне парламентарното заседание, правната комисия отне Бюрото за защита от главния прокурор и го прехвърли към правосъдното министерство.

"Голяма част от кадровия състав ще напусне. Защитените свидетели ще са в риск, магистратите също. Надявам се да не е лично отношение към Спецпрокуратурата", заяви Гешев.

На заседанието присъства и представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Според него много от промените са противоконституционни.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase