Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Цените на горивата на световните пазари се отразяват пряко и непряко на стоките от първа необходимост, за съжаление горивата в последните години поскъпнаха, посочи служебният премиер Стефан Янев по време на парламентарния контрол.

Той отчете, че търсенето и предлагането в пандемията е имало резки спадове и подскоци.

Oще по темата

„В момента икономиките се възстановяват, включително и българската, която се развива добре“, каза Янев.

Той цитира данните на НСИ, според които инфлацията е средно около 3%, като при възможност за изваждане на прякото влияние на цените на горивата тя би била в рамките на нормалното – около 0,7% на годишна база.

„Очевидно сме в отворен пазар, но възможностите на политиката на националната банка и съответно българското правителство да влияе пряко върху цените са доста ограничени. В това отношение се налага една благоразумна фискална политика. В актуализацията на бюджета се предвиждат определени намаления на планирани разходи, както и на първоначално планирания бюджетен дефицит, което допълнително ще доведе до овладяването на общата тежест върху бюджета”, посочи служебният премиер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Handel

преди 2 години

Стоките оскъпяха защото покрай затвори-отвори-пак затвори и така вече две години имитиране на грижи за хората доходите им сериозно намаляха и съответно потреблението намаля. И тьпите български търговци решиха да наваксат като надуят цените с 20-30% за една година. И не им идва на ъкъла че като имаш 1000 лв за харчене колкото да надуеш цената пак само 1000 лв ще можеш да похарчиш.

66

гупости

преди 2 години

През 1996 Жан Виденов ни разправяше че доларът поскъпнал защото Нефтохим закупил долари. 2.5 милиона Българи напуснаха родината заради този некадърник.Цените нарастват когато нарастват парите в обръщение или намалява производството. Явлението е известно още като стагфлация. Причината е че правителството "печата пари" като раздава кредити. При Жан това бяха "кредитните милионери" / "мутрите".

65

Мартин

преди 2 години

***

fallback