Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

"Партиите на промяната изказаха своите доводи. За нас беше важно да уточним по актуализацията на бюджета - кои са приоритетите, които са важни за нея. Направихме срещи с браншови организации и със синдиката на МВР. Всички те се обявиха за това. Тези, които днес отхвърлиха това наше предложение, нека да отидат и да обяснят на браншовете защо това се случва и защо се бави актуализацията на бюджета", заяви депутатът от БСП Иван Ченчев в студиото на "Денят ON AIR".

А относно това защо от "Демократична България" не отидоха на преговори с БСП, социалистът изтъкна, от партията си сменят мнението постоянно. И добави, че в 45-ото и 46-ото Народно събрание е било пропиляно ценно парламентарно време.

"Българските граждани искаха стабилност, сигурност, искаха да им се решават проблемите. Това е едно поведение, което не е държавническо", категоричен е Ченчев.

По думите му всички са знаели, че краят на днешната среща между БСП и ИТН е бил предизвестен.

"Нямаме и не сме имали намерението да правим компромиси по отношение на важните приоритети за страната. Ние ги поставихме на масата, разписали сме ги. На преговорите и те се съгласиха - в един момента бяхме най-диалогичната, най-балансираната партия, според техния лидер. Днес изведнъж се оказахме пак партия на статуквото", коментира депутатът.

Социалистът смята, че все пак в 46-ия парламент е имало наченки на диалогичност между отделните партии. А относно разговори в 47-ото Народно събрание, той уточни пред Bulgaria ON AIR:

"Важно е да видим какъв е математическият сбор в 47-ото НС. При наличието на плаващи мнозинства - всеки ден щяха да ни обвиняват по различни причини различните партии. Цялата тази работа е въпрос на диалог, който така и не се осъществи, защото те си променяха решенията".

Ченчев смята, че е било важно за страната да бъде направено техническо правителство, което да реши определени проблеми у нас и да вземе решения, които редовен парламент може да вземе.

"Ако имаме избори в три различни недели, и то в ситуация, в която Ковид кризата може да е задълбочена - може на хората да им писне и да не излязат да подкрепят който и да е политик. Личното ми мнение е за избори 2 в 1", посочи социалистът.

Социалистът изтъкна, че президентът трябва публично да заяви дали би подкрепил евентуален политически проект на Кирил Петков и Асен Василев.

А дали в петък ще бъде представено име за кандидат-премиер, депутатът от БСП посочи, че това трябва да реши Националният съвет на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

До тролската дружина

преди 2 години

Корнелия Нинова каза в парламента: "актуализацията е много важна заради коронакризата, средствата за опазване на границата, средствата за обезщетение на бизнеса, за онези работници които ще останат без работа". .................................................................................................................................. Нещо неясно?

9

Изнудване

преди 2 години

ИТН, ДБ и ИБГНИ знаят, че за БСП е важно да се приеме актуализацията на бюджета. Важно е и за икономиката, сигурността и социалната политика на България. И освен това от БСП се очаква да върне мандата. И започва изнудването: "Ще гласуваме актуализацията, но без да бързаме. Нека първо да приемен този и този закон, защото те за нас са по-важни". Да видим докъде ще я докарат така.

8

Нищо ново

преди 2 години

В парламента вече минаха на предизборна агитация. Всеки срещу всеки. Дано приемат поне актуализацията на бюджета.

fallback