fallback

"Може да има успешно реализиран мандат. Разговорите ни с "Има такъв народ" са следващата сряда. Няма логично обяснение, при положение, че постигнахме огромно съвпадение в голяма част от приоритетите, да откажат подкрепа. И трите партии, които поканихме, трябва да се замислят как ще подходят към разговорите. Защото това, за което хората излязоха на улиците миналата година, не може да се случи при служебен кабинет. Нито здравната реформа, нито правосъдната могат да се реализират без редовно правителство", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR депутатът от БСП Ирена Анастасова.

Тя допълни, че към момента не са коментирани имена за кандидат-министри в правителство на левицата.  Те ще станат ясни следващата седмица.

Анастасова е на мнение, че с разум и умерен компромис може да се стигне до договореност, включително и за имената в проектокабинета.

"Дали министрите ще бъдат силно изявени партийни личности или сериозни експерти, предстои да се изясни в разговорите. Но и сред партийните личности има достатъчно сериозни експерти", коментира депутатът.
Тя се надява, че "Демократична България" ще премислят позицията си и ще подкрепят правителство с мандата на БСП.

"ДБ много сериозно трябва да помислят искат ли България да влезе така в зимата, още повече, че на второ четене не е приета актуализацията на бюджета. Те са политици, които не са нови лица, това са опитни хора, които са наясно, че за да се случат реформите, трябва работещо правителство", добави народният представител.

Oще по темата
И е на мнение, че ако се стигне до предсрочни избори е най-добре де те са проведат заедно с президентските.

"Дали ще са 2 в 1 или не - реално няма значение, кампаниите ще са успоредни, разликата ще е една седмица. Трябва да мислим обаче как ще убедим българите три седмици да ходят да гласуват, особено в условията на четвърта ковид вълна", заяви Анастасова.

Народният представител уточни, че  кой ще поеме политическата отговорност за разпадането на парламента, ще решат избирателите, ако се стигне до предсрочни избори.

Тя коментира и приетата на първо четене актуализация на бюджета.

"Мисля, че окончателният вариант на актуализирания бюджет няма да е този. Но да не забравяме, че това е бюджет до края на годината. Няма да е добре, ако бюджетът за 2022 г. е същият, но няма да е фатално", уточни депутатът. 

А в лично качество заяви, че не подкрепя носенето на маски в училище и в предучилищните групи.

"Личната ми позиция е, че учебната година трябва да започне присъствено. Министерството на образованието трябва да положи максимални усилия децата да учат присъствено. Беше несериозно да няма и дума за образователните институции в актуализацията на бюджета", добави Анастасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 2 години

И тази е от 80-те процента на професор иво христов!

16

1

преди 2 години

До АнонименНе е по-добре защото комунистите 3 пъти фалираха България. Това е партията на олигарсите който разграбиха държавата.

15

Малко за политика

преди 2 години

До Анонимен 11: "С това бавене само спирате държавата"? Тъкмо обратното. Имаме работещо правителство и работещ парламент. Защо да се бърза с изборите? По-добре да ги забавят защото в парламента чакат за приемане 40 законопроекта.

fallback