Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед

Без консенсус по темата за актуализацията на бюджета завърши продължилото близо 4 часа заседание на КСНС при президента Румен Радев.

"Трябва да започне бързо да се движи конституционната процедура – да се връчи бързо мандата на нас, ние сме заявили, че ще го върнем веднага. Не бива да се бави връчването на мандата", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след заседанието.

Още по темата
Няма промяна на нашата позиция, ние сме против актуализацията на бюджета и този дебат не трябва да се води в президентството, категорична бе Атанасова.

"На България е нужно спешно правителство. Три партии вече са заявили, че са готови да предложат състав на Министерски съвет. Тоест – не бива да се бави връчването на мандата нито на втората, нито на третата политическа сила", допълни Атанасова.

Тя обясни, че относно мигрантската криза са били представени данни, но не е имало обща позиция.

Атанасова разкри още, че по време на заседанието е имало гласуване служебният министър на икономиката Кирил Петков да не бъде допуснат заради казуса с двойното му гражданство.

Не може гражданин на чужда държава да присъства на подобен тип разговори и срещи, каза тя и добави, че всички представители на партиите, с изключение на Христо Иванов, са гласували Петков да не бъде допускан на КСНС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също призна след заседанието, че не се е стигнало до общо заключение, че актуализация на бюджета е необходима.

И на КСНС заявих, че ще подкрепим на първо четене актуализацията на бюджета, но има неща, които за нас са неприемливи и между първо и второ четене ще предложим корекции, посочи Нинова.

"За" актуализация на бюджета сме, уви, май малко бяхме такива, каза още Нинова.

Съветът започна лошо с процедурата Кирил Петков да не бъде допуснат, подчерта още лидерът на БСП и отказа да отговори как е гласувала, след като Десислава Атанасова от ГЕРБ минути по-рано заяви, че единственият, който е гласувал за оставането на служебния министър, бил Христо Иванов от ДБ.

Лидерът на БСП отбеляза все пак, че участниците в КСНС са постигнали „забележителен консенсус” за мигрантския натиск.

Председателят на ПГ на „Изправи се БГ. Ние идваме” Мая Манолова пък остро критикува поведението на партиите по време на продължилото близо 4 часа заседание на КСНС, като посочи, че те вече са в предизборна кампания и „се интересуват от собствените си партийни интереси, а не от проблемите на българските граждани“.

Жалко е, че не разбират отговорността си, заяви Манолова.

"Третият мандат е последният шанс да има редовно правителство. Ако не се постигне актуализация на бюджета служебният кабинет ще бъде с вързани ръце – той ще гледа и няма да може да реагира на нито един от проблемите, които ще възникват един след друг", подчерта още Манолова.

Естествено, че подкрепих участието на Кирил Петков в КСНС. Неговият доклад беше важен, каза още Манолова по повод дискусията с присъствието на икономическият министър на заседанието.

Окончателното решение по въпроса за необходимата актуализация на бюджета ще бъде взето в парламента, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след заседанието на КСНС при президента.

Той не пожела да отговори какво точно се е случило на съвета, но подчерта, че са били обсъдени всички кризи, с които страната ни се сблъсква, съобщава БГНЕС.

От думите му стана ясно, че в ДБ ще вземат решение дали да подкрепят актуализация на бюджета колективно. ПГ утре се събира и ще вземе окончателно решение, добави той.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар