Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Депутатите одобриха оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер. Така мандатът на ИТН вече е в историята, а президентът ще трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на втората политическа сила.

Всичко това стана факт след поименна проверка на кворума и повторно гласуване депутатите.

Първото гласуване беше неуспешно, след като депутатите от "Има такъв народ" напуснаха пленарна зала, а народните представители на ГЕРБ не гласуваха проекторешението и поискаха да внесат алтернативно, което "съответства на Конституцията".

Oще по темата
Поради липса на кворум беше обявена почивка, а това наложи спешно събиране на председателски съвет, който да вземе решение по казуса.

В крайна сметка решението бе прието.

Така мнозинството прие акт на парламента, с който на практика одобри оттеглянето на Николов от процедурата, за което свое решение той по-рано изтъкна лични мотиви. Това позволява конституционната процедура да продължи, а президентът Румен Радев да връчи втория, а след това и третия проучвателен мандат.

"Трети мандат ще има със сигурност, защото така е по Конституция, но ИТН няма да го подкрепи", заяви Филип Станев от "Има такъв народ".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 2 години

Всеки ,който е казъл нещо срещу ББ или ЦЦ се разболява или директно умира, Догане защо подгъзуваш на Бойко, а не се обедините с някой друг или с БСП? "Мишо Шамара е прикован на болнично легло, закачен към различни апарати, които следят състоянието му.Хитовият рапър от близкото минало показа снимка от болничното звено, на която е в окаян вид, и стресна приятели и познати."

76

Анонимен

преди 2 години

Дано са подлепили качествено решението, скъсано от истеричната Болонка, щото ще остане в историята, за разлика от ИТН.

75

изнервен

преди 2 години

о 61. . Ами нали точно некадърният хасковски *** разсипа държавата, и то за три месеца, какво ще обединява този разединител? И мутрите са там, около него.

fallback