Снимка: Президентство
fallback

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе гост на традиционния събор в Попови ливади над град Гоце Делчев, където традиционно се чества годишнината от въстанието през 1903 г.

Пред паметника на Гоце Делчев бяха поднесени венци и цветя, а неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва и молебен за здраве.

"Всякакви опити за кражба на историята ни, за нейната подмяна, за делението на героите на наши и ваши, на чужди и свой е оскърбление пред тяхната памет и тежка присъда, за тези, които дръзнат да го направят. Ние няма да предадем родината си, нашето присъствие тук е като клетва.

Националните ни герои падат покосени в битките, но остават да сияят в паметта ни, кражбата на историята е оскърбление за тази наша памет” каза вицепрезидентът и добави: "Няма как да приемем езика на омразата, който е в учебниците, паметниците и музеите. Твърдата българска дума се чува тук, но и в Европа".

Йотова посочи, че не приема декларацията на македонския парламент за отношенията с България.

Това е право на една суверенна държава, но не смятам, че това е стъпка в правилната посока за започването на преговори за членството на РСМ в ЕС, каза още тя. Според нея е бил постигнат известен напредък, но с тази декларация има по-скоро връщане назад.

"Пътят не е в самоцелното противопоставяне, а в диалога и реалното решаване на споровете. Длъжни сме пред своите деца и тяхното бъдеще", посочи вицепрезидентът и даде за пример успешното трансгранично партньорство между община Гоце Делчев и Гърция и Република Северна Македония. Един от настоящите проекти е свързан с ученическия лагер в село Попови ливади.
 
"Преображение означава ново начало и надежда. Както героите на Илинденско-Преображенското въстание поискаха новото начало и промяната, така и ние днес към това се стремим – промяна, ново начало, българската държава и българският народ да просперира", изтъкна още Илияна Йотова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 2 години

Всеки, който може да се подписва е възможно да стане и да бъде избран за премиер. Важното е да се подпише бг съгласие за влизане на С. Македония в ЕС, Истанбулската конвенция, приватизация на банки и пътища, дето не са приватизирани, пълен достъп на НАТО за война срещу Русия и т.н.

25

Крокодилски сълзи

преди 2 години

Госпожата да прочете кое как е станало!

24

Анонимен

преди 2 години

Не играй шах с ром и македонец. Единият ще ти открадне коня, а другият- царя.

fallback