fallback
Днес не може да има решение на Висшия съдебен съвет по искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно от думите на доктора по конституционно право Симона Велева. 
 
"ВСС няма срок, в който да се произнесе. Трябва да има време, за да разгледа сигнала, магистратите трябва да изслушат главния прокурор по конкретния случай. Необходими са поне 4 заседания на ВСС и след това да се вземе решение дали има такова нарушение или не", обясни конституционалистът пред Bulgaria ON AIR.
 
Тя подчерта, че решението за отстраняване на главния прокурор се взима от президента. 
 
"Ако се установи нарушение, извършено от главния прокурор, ВСС може да вземе решение и да предложи на президента да го освободи от длъжност. Радев еднократно може да върне предложението, но втори път няма право на това и трябва да подпише указ. Това е огледална процедура като по назначаването на главен прокурор", заяви Симона Велева. 
 
Докторът по конституционно право уточни още, че мотивите за искане за отстраняването на обвинител номер едно могат да бъдат субективни и обективни.
 
"Сред обективните основания са навършване на 65-годишна възраст, невъзможност повече от година да изпълнява задълженията си. Това важи за всеки един от тримата големи в съдебната власт. Сред субективните причини са  трайно неизпълнение на задълженията, както и уронване на престижа на съдебната власт, както е в случая", добави Велева.
 
Тя подчерта, че не е случайно при избирането на главен прокурор се създава специална комисия, която обсъжда моралните качества на кандидатите.
 
Според нея важен приоритет за новия парламент трябва да е предприемането на мерки по негативните препоръки в Доклада на ЕК за съдебната реформа у нас.
 
"Докладът е много сериозен знак, ние сме длъжни да предприемем мерки и да премахнем негативните коментари. Имаше опити за това със създаването на фигурата на прокурор за разследване на главен прокурор. В момента този казус е в Конституционния съд", уточни Велева. 
 
Според нея съдебната власт може да се реформира и без промени в Конституцията. 
 
"Не трябва да бъде облекчена процедурата за отстраняване на главния прокурор, трябва да се намери баланс на законово ниво. Така че той да бъде независим и да не може всеки, който от политиците поиска, да може да стартира процедура за отстраняването му", добави Велева.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Би

преди 2 години

Борисов и Гешев като сиямски близнаци,заедно и в затвора.....

31

Анонимен

преди 2 години

radev izbumka pilot, sega celi prokuror ...ama she se udavi ot zagubena orientacia

30

комитата

преди 2 години

ВСС е излишна организация -всичко толкова сложно е направено че бъркотията да с еразмива между много институции и да се стигне до мачу пикчу

fallback