Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Лидерът на ДБ Христо Иванов призова ВСС да изложи публично решението си по искането на правосъдния министър Янаки Стоилов за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

ВСС решава днес дали да започне процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор по искане на Стоилов след доклад от вътрешния министър Бойко Рашков.

В сигнала се твърди, че обвинител номер едно е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етиката на магистратите.

Oще по темата
Според Рашков, главният прокурор неправомерно е оповестявал данни от СРС-та. Особено внимание е обърнато и на акцията в президентството, след която започнаха и протестите у нас.

Христо Иванов призова ВСС да осъзнае сериозността на националния интерес, който представлява и настоява решението им днес да е публично и да се види с какви аргументи се взема едно или друго решение.

„Текстът на Конституцията, който въвежда като наказуеми действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Искам да попитам какъв престиж има съдебната власт, особено прокуратурата, особено главния прокурор“, каза Иванов.

Той съобщи, че ДБ излъчва Атанас Славов като контактно лице и ще изпрати покани до всички, за да се организира публична дискусия, на която всяка ПГ да изложи своята позиция за реформа в съдебната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 2 години

Гешев е прокурора на народа които се изправи срещу олигарсите. Всички некадърни политици да спрат да се страхуват. Ако несте откраднали Гешев няма да ви вкара в затвора.

38

космоса

преди 2 години

Който и да се докопа до властта първата му грижа е да овладее службите. Сега целта им е да подчинят и Прокуратурата. Какво създадохте за хората, как подобрихте живота им? Може би е по-важно първо да си гарантирате личния комфорт и комфорта на свързаните с Вас търговски дружества. Позор! Срам за България са такива народни представители!

37

Биската

преди 2 години

Латерна е тоя Ицо, еййй. Дрънка ли, дрънка и никво покритие.

fallback