Снимка: БГНЕС
fallback

Сменят името на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. Тя вече ще се казва „Изправи се.бг! Ние идваме!“. Това съобщи след заседание лидерът й Мая Манолова.

По-рано днес Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, които са част от парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън“ обявиха, че  създават ново гражданско движение, което ще носи името „Ние идваме!”.

В анонса, изпратен до медиите за създаването на неправителствената организация, се казва: „Ние, гражданите, създаваме гражданско движение на стотиците последователи и симпатизанти, на хора от протестите, които настояваха да изградим организация, в която да се включат активно. В последната година се сформираха комитети по регионите на случаен принцип, водени от ентусиазма на гражданите за промяна в България. Днес си даваме сметка, че без нашите координирани, общи усилия, трудно ще защитим човешките права, правовата държава, демокрацията и свободната пазарна икономика”.

„Ние идваме, защото мутрите не са вън от системата на управление и живота на гражданите. Ние идваме, защото е време за поколението, което настоява България да е част от модерния, цивилизован свят. Ние идваме, за да следим отблизо дали правосъдната система дава справедливост. Ние идваме за битка с корупцията и установяване на правила, които лишават от шансове тези, които искат с пари да си купят успех. Ние идваме, защото правата на всички са равни, а идеите на всички са ценни. Ние идваме, защото всяка власт трябва да знае, че винаги можем да дойдем на площада и никой не може да ни спре”, пишат още те.

„Препотвърдихме приоритети си – изгонване на мутрите от властта, повишаване на доходите на българските граждани, преизчисляване на пенсиите и подкрепа за бизнеса с фокус върху малкия бизнес и семейните предприятия, ревизия на досегашната власт, подкрепа на гражданите срещу монополите и, разбира се, съдебна реформа“, посочи Манова след първото заседание на групата ден преди откриването на новия парламент.

Тя подчерта, че обединението е готово и с първите предложения за законови промени, които ще внесат в парламента още в сряда. Те ще бъдат свързани с преизчисляването на пенсиите и Закона за личната помощ. Групата ще продължи да настоява отново за създаване на парламентарна комисия по ревизията, който да продължи да проверява предходната власт, както и на комисия, която да продължи да нищи случаите на полицейско насилие по време на миналогодишните протести.

„Утре внасяме и изслушванията, които обещахме – на служебните министри Янаки Стоилов и Бойко Рашков. Внасяме и друго два възлови законопроекта. Единият е Законът за НСО, с който прекратяваме практиката за слугинаж, с парите на данъкоплатците да бъдат обгрижвани стотици хора във властта. Вторият е свързан с бюрото за защита на главния прокурор, вече няма да е така. Няма да има държавен орган в държавата, който да се грижи за удобствата на главния прокурор“, допълни Хаджигенов.

От групата обявиха още, че българските граждани очакват да има „стабилно и почтено правителство на промяната“. Те още веднъж препотвърдиха позицията си, че биха подкрепили проектокабинета на „Има такъв народ“, но след като видят залегнали част от своите приоритети в неговата програма. Разговори между двете формации по темата засега не са водени, предстоят да се случат в парламента публично, увери Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

174

Анонимен

преди 2 години

77 Кръстникът от Дубай е съгласен, заработено е със зноен "труд".

173

Анонимен

преди 2 години

156 ГЕРБ подкрепи Мая за омбудсмат. Като преди това, тя изля, ред сополи, ред сълзи и молби пред Борисов. Колко много искала да бъде омбудсман и нейните деца/дъщеря и зет/, да работят в едно министерство, на голяма заплата, където са и до днес. Трябва, да си много нагъл, за да забравиш това.

172

Анонимен

преди 2 години

137 А, каква походка има само! Мая се поклаща когато ходи, също като някои нетежки дами, вечер, когато си търсят компания.

fallback