Снимка: БГНЕС

Притиска ли НЗОК лечебни заведения и какво доведе до уволнението на проф. Асен Балтов?

БЛС винаги е бил за правилния и адекватен контрол. За да съществува една система, трябва да има адекватен контрол и той да се провежда методично. Това заяви в "Денят ON AIR" зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

И подчерта, че има много забежки при проверките на Здравната каза.

"Май само лекари ще ме разберат, защото почти всички лекари са имали проверки от НЗОК. Аз имам много забележки, но по закон те ще съществуват. Не всякога е коректно отношението от проверяващите. Например: искат документи, които вече са получили и ги имат. Този процес трябва да почива на едно взаимно уважение. Лекарят освен, че има огромни административни задължения, той трябва и да лекува", посочи Брънзалов.

Той коментира и казуса с проф. д-р Асен Балтов.

"Той представлява държавата като управител на едно от най-големите стратегически лечебни заведения в България, и негов принципал е министърът, всичко се урежда между двамата. Като зам.-председател на БЛС бих застанал зад колегите. Това е лечебно заведение, което отнесе много тежко положение. Когато има конкретика, тя трябва да бъде персонализирана. Аз виждах болката на колегите, а те не могат да страдат предвид следващата вълна, не могат да се наказват лекари така. Когато има грешка, тя трябва да бъде персонализирана", категоричен е д-р Брънзалов.

Той подчерта натовареността на медиците.

"Не може лекарят, хем да лекува, хем да трепери за всеки документ, който подписа или не подписва. Тези неща трябва да бъда изчистени. Аз съм на 100% убеден, че ако трябва да се гледа всеки детайл, ще се намери някакво нарушения. Аз държа да се разбира съдържанието на това, което е свършил един лекар", отбеляза медикът пред Bulgaria ON AIR.

И отрече твърденията, че липсва доверие между пациенти и лекари.

"Обществото ни има доверие, нека всеки да си спомни къде отива, когато го боли или го блъсне кола - в "Пирогов". Колегите се чувстват вече лично уязвими. Всели лекар се чувства наранен, те са чувствителни хора и изпълняват своя дълг. Но ние настояваме лекарският труд да бъде остойностен", допълни още той.

Госът изрази мнение и относно новия план за действие при следваща вълна от Ковид-19.

"Чест прави на управляващите, че правят такъв. Предишният се приготвяше в движение, такъв план е по-вероятно да има недостатък. Ковид е пандемия, която обърка целия свят", смята медикът.

Относно ниския процент на желаещите да се ваксинират, той има свое мнение.

"Успокоиха се хората, според мен, дойдоха и отпуските и няма желаещи. Трябва да се намесят други науки, не медицински", посочи зам.-председателят на УС на БЛС

Д-р Брънзалов е на мнение, че здравната ни система има и много добри страни.

"Тя има много плюсове, ние много обичаме да се оплакваме, но има доста плюсове. Не ни бягат лекарите по други причини, заплащането е, няма какво да се лъжем", каза събеседникът на Ганиела Ангелова.

Коментари Напиши коментар

66

Emigrant

преди 4 месеца

До тролът дето през 2 минути прави инсинуации,че ГЕРБ ще предизвикат гражданска война?!Не червена от репко,Славунски и ди оте,гражданската война я започна Ветко Грипена и неговата глава ще отиде на дръвника,защото ще разсипе България за стотен пореден път от и зад името на БКП,БСП и тоя път ще скочим всички и ще ви очистим един път и за винаги!!Както трябваше да го направим 90 година!!Каквото търсите,ще си го намерите,но не извъртайте като падлюхи истината за това кой предизвиква хаоса!!

65

Анонимен

преди 4 месеца

Балтов не е уволнен като лекар, а като мениджър.

64

по темата тук

преди 4 месеца

95% болни мозъци с тумори-б'оклуци са плюли по Пирогов и Балтов... Факт..