Снимка: Президентството

България се стреми да привлече повече инвестиции от САЩ в областта на информационните технологии и иновациите. САЩ са един от технологичните лидери в света и успешните двустранни партньорства в сферите с висока добавена стойност следва да бъдат надградени. Това заяви президентът Румен Радев на среща с делегация от Конгреса на САЩ, водена от сенаторите Бен Кардин и Роджър Уикър и конгресмен Джо Уилсън, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Разговорът се проведе в рамките на Шестата Среща на върха на Инициативата „Три морета“. Българският държавен глава е домакин на международното събитие, в което участват президенти и ръководители на делегации от 12-те държави участнички от ЕС и стратегическите партньори – САЩ, Европейската комисия и Германия. Форумът се провежда на 8 и 9 юли в Националния дворец на културата в София.

Още по темата

Представителите на Конгреса изразиха пред българския държавен глава последователната подкрепа на САЩ за „Три морета“, включително за Инвестиционния фонд на Инициативата. Те откроиха и приноса на „Три морета” за енергийната диверсификация в региона и за развитието на инфраструктурната свързаност между страните от Централна и Източна Европа, което има своето значение за устойчивото развитие на обединена и просперираща Европа.
 
Двустранното партньорство в борбата с корупцията също бе обсъдено по време на срещата. Наложените от САЩ санкции по Глобалния закон „Магнитски“ на  български граждани и компании са ясен знак в подкрепа на стремежа на гражданското общество за постигане на реални резултати в утвърждаването на върховенството на правото, подчерта президентът Радев.

„Корупцията е враг на добрите управленски практики и на демокрацията“, изтъкнаха представители на Конгреса на САЩ. Те поставиха и въпроса за състоянието на медийната среда в България, която в международната класация на „Репортери без граници” за медийна свобода заема 112-о място.

По думите на държавния глава свободата на медиите е един от фундаментите на демокрацията и е необходимо пълното изсветляване на финансирането на медиите в страната, особено по отношение на получаваните средства от държавни институции и по линия на европейските фондове. Съществува пряка зависимост между високите нива на корупция в дадена страна и липсата на медийна свобода, подчерта още президентът.
 
Двустранното партньорство в сферата киберсигурността и отбраната също бе обсъдено по време на срещата.
 

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 10 месеца

БКП то ще дочакат инвестиции от САЩ га Линколн възкръсне и тури лента 'отрядник'!:))))))))))))))

40

О,Шипка-радефф

преди 10 месеца

АЙДЕ БЕГАЙ НА ГУРБЕТ В ЕСТОНИЯ ?!!

39

румяна

преди 10 месеца

С това слагане на САЩ, май Радев вече отблъсна много от досегашните си привърженици.