Снимка: БГНЕС

Инициативата "Три морета" има много важен принос, защото набляга върху ключовата роля на инфраструктурата и свързаността за целия регион. Изчислили сме, че на 1 евро, изразходвано за инфраструктура, се връщат 1,7 до 2,5 евро. И това в дългосрочен план стимулира растежа. Това каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева на бизнесфорума в рамките на започналата днес в София Шеста среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета".

Георгиева акцентира върху три теми - икономическата прогноза за региона, ролята на инициативата "Три морета" за подобряване на икономическата прогноза, и как от МВФ могат да помогнат на тази инициатива.

Още по темата

По отношение на икономическата прогноза - най-накрая се вижда "светлина в тунела". Това се дължи на смелостта на пишещите политиките в региона. И светлината е по-силна за страните, участващи в инициативата "Три морета", отколкото за техните западни съседи, каза управляващият директор на МВФ. Защото очакваме, че 2021 г. регионът ще достигне равнището на БВП от 2019 г., с което изпреварва останалите държави от света, както се случи от 2015 досега. Растежът на БВП ще е 3,8 процента, което е двойно по-високо отколкото на 15-те /останали/ държави членки от ЕС, защото по-добре се управлява свиването на икономиката, породено от COVID-19. Дефицитът е 4 процента, което е наполовина на този на Западна Европа. Очакваме да продължим да изпреварваме със средно 1,5 процента по-висок растеж спрямо западните държави членки на ЕС, посочи Георгиева, цитирана от БТА. По думите й това е добра новина, защото означава, че процесът на сближаване и конвергенция ще продължи, сближаването на доходите, както искат народите на тези държави.

Разглеждаме региона като такъв, който интегрира нисковъглеродни инвестиции, подходящи за климата, което е нещо много важно за конкурентоспособността и за привличане на инвеститори, и по този начин регионът ще стане по-силен да се изправи пред това, което ни предстои. Всички знаем за какво говоря - климатична криза, каза Кристалина Георгиева. Тя изтъкна също ангажимента към дигиталната свързаност.

Нещо, за което не говорим достатъчно, е ролята на социалната инфраструктура, каза Кристалина Георгиева. Пандемията ни научи колко е важно да обръщаме внимание на социалната инфраструктура. Как недостатъците в здравната система и образованието ни държат "заложници". Нашият регион не е изключение в това отношение.

В инициативата NextGenerationEU нашият регион планира да задели по-голям дял инвестиции, насочени към наука и здравеопазване. Това означава дигитализация на училища, здравни системи, за бизнес сферата това означава засилена конкурентоспособност на нашия регион. Но не бихме си свършили работата, ако не направим инвестиции в научноизследователска и развойна дейност и иновации - за което призовава президентът Радев, отбеляза Кристалина Георгиева. Защото изпреварваме останалите по растеж, но изоставаме по инвестиции в тази сфера, добави тя. Половин процент повече дял на научноизследователска и развойна дейност в БВП ще донесе 5 процента ръст в дългосрочен план.

Ние в МВФ сме зад вас, имаме инструмент, който се казва "оценка на инвестициите в публична инфраструктура", за да може да анализирате по-добре къде да инвестирате, отбеляза още тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase