Снимка: БГНЕС
fallback

Огромни суми държавни пари са дадени без обществени поръчки, обявиха от регионалното, икономическото и финансовото министерство на пресконференция в Министерския съвет.

40-42% от парите, които държавните предприятия харчат, са без обществени поръчки, каза финансовият министър Асен Василев.

Той обясни, че "ин хаус" поръчките се дават, когато има общинско, държавно предприятие, което може да свърши работата, което означава да няма подизпълнители. Но е правено точно това - давани са пари на подизпълнители без търг и конкурс.

Василев каза, че така са раздадени на "наши фирми" 8.6 млрд. лева за една година.

Oще по темата
Това са всички пенсии за 9 месеца, обясни министърът. Детската болница, която не е разплатена в аванс и за която няма пари, е 100 млн., посочи той.

По думите му по АМ "Хемус" сме платили 70%, а строителството, което е завършено, е 4% и 12% в строеж.

МФ предприема промяна в нормативната база тази практика да спре, каза Василев. Второ, където има раздадени пари, тези пари да бъдат върнати и да построим с обществени поръчки и трето, действията се предприемат така, че да не спре работата по започнати проекти, сключените договори се изпълняват, обяBuсни министърът. Василев обаче посочи, че за немалка част от обществените поръчки, въпреки че са били по съответния ред, е имало само един кандидат и се прави анализ защо това е било така.

Според министър Виолета Комитова 570 милиона лева са отпуснати за укрепване на свлачища без конкурс през 2019 г., като причината е била спешност. През МРРБ, АПИ и "Автомагистрали" са преведени 188 млн. лв., като фирмите получавали, колкото са поискали.

Към дата 1 юни от всичките 84 свлачища само по едно се работеше - при Рилския манастир, за останалите нямаше дори разрешение за строеж. Авансите са раздадени през декември 2019 година и договорите изтичат през декември тази година. Трудно ми е да си представя как ще ги изпълним, но ще продължаваме да работим по тази тема, обясни тя.

Другата тема са поръчките ин хаус за "Хемус". Държвата осигурява 3.71 млрд. лева в периода 2018-2019 г.  976 млн. са раздадени авансово за бъдещо строителство на магистралата, отново по същия ред.

Икономическият министър Кирил Пепков каза, че същата схема с "Автомагистрали" в МРРБ се е използвала и в неговото ведомство, но чрез Държавната консолидационна компания.

90 хил. кв. м административна сграда в София тех парк без обществена поръчка за 182 млн. лв. - проектиране, строителство и авторски надзор, даде пример Петков.

Той каза и че при ремонта на язовирите изпълнението е било "два пъти цената на бетона в сравнение с пазарната цена и пет пъти цената за транспорт" - за ремонтираните 10 язовира. Цените пък били с много близки стойности, независимо къде се намират в България. Петков каза и че проверените от него 3 язовира са ремонтирани от една и съща фирма. В този случай са дадени 631 млн. лева без обществени поръчки.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

315

ББ

преди 2 години

поздравления за смелостта Ви,обществена "тайна" са грабеожите на гроб...самият борисов демонстративно,диктаторски не уважи последният ни парламент да даде отчет на "матряла"...жертва съм на някакво получовече с ауди...крадящо от горите ни...геноцид в 21 ек в България...член на ЕС...молим се за смъртта като за спасение...геноцид,несправедливостти,беззаконие,кражби...или ... да запазим Свободата и животите си...с насилие...къде е гешев???

314

Герундий

преди 2 години

До Ужас: ще повторя за сведение на триещите скопци, и ноите тръгнаха по старите коруоционни пътеки!!!

313

Ужас

преди 2 години

Да напомня--я тия служебните да отговорят, с КОЯ обществена поръчка купиха машините за гласуване? Какъв търг направиха за тях? На кого дадоха парите? И защо ползват 1:1 същата схема, която оплюват току що в тая статия???? Пак да кажа, тия фигуранти използват абсолютно същата схема, за която говорят за поръчката на машините за гласуване. СРАМНО!!! УЖАСНО!!! МНОООГОО НАГЛООО!!!

fallback