Снимка: БГНЕС

Нова порция нарушения в Министерството на културата. Разкритията дойдоха от служебния културен министър Велислав Минеков. Според него, държавата е платила повече от половин милион за първата българска изложба в Лувъра през 2015 г., а паметникът на Александър II - реставриран в нарушение на закона.

"За първи път в тази история ние плащаме, за да покажем нашето културно наследство. Такова нещо никога не се е случвало. Близо 700 хил. лв. на Лувъра, за да бъдат поставени нещата в един нещастен коридор", заяви проф. Минеков.

Преди 6 години България показва първата си изложбата "Епопея на тракийските царе" в Лувъра. По думите на служебния културен министър журналистите, които са са отразявали събитието, не са били запознати, че държавата е платила за осъществяването на изложбата.

"Разходите, които съм установил до момента, са близо 20 хил. лв. За съжаление, едни журналисти са били по-любими от други, което се вижда от цената на техните пътни дневни", изтъкна министър Минеков.

Според бившия министър на културата Вежди Рашидов, нарушения не са открити, а напротив - през 2015 г. изложбата е дала възможност да се покаже културата на древните ни земи на целия свят.

"Всеки вторник хвърлят бомби. Ако има проблеми, отговорните хора ги дават там, където им е мястото на притесненията и проблемите. Като си има прокуратура и органи за тази работа, а като има - незабавно да го направи. А за журналистите смятам, че всички по закона от министъра до журналистите командировани получават това, което е ясно изписано ясно в закона, колкото получава министъра, толкова и те", заяви Рашидов.

Нови разкрития за нарушения в реставрацията на паметника на Александър II. Оказва се, че в писмо, което е подписано от тогавашния министър на културата Тодор Чобанов човекът, който е направил ремонтът не е вписан в регистъра на лицата, които имат право да извършват тази дейност.

"Това е скулпторът Марин Марков, който е собственик на т.нар. "Марков Студио". Тук е нарушен чл. 164, ал. 1 от Закона за културното наследство. Нарушението се наказва свирепо. Направихме справка в министерството. Лицето Марин Марков не е вписано в Регистъра на лицата, които имат право да извършват дейности по консервация и реставрация на културни ценности", посочи министър Минеков.

Bulgaria ON AIR потърси за коментар бившия министър на културата Тодор Чобанов, но безуспешно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase