Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Би трябвало да има информационна кампания за машинното гласуване. Една малка брошурка - формат А4, сгъната на 2-3, с всеки един от екраните и стъпките – нещо, което човек, който не е свикнал с технологиите, да отнесе вкъщи и да се запознае. Не трябва да остане нито един, който има желание да гласува, да не излезе заради притеснение от технологията. Това за мен е най-рисковият момент, каза Румяна Дечева, заместник-председател на Обществения съвет на ЦИК в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попйорданова.

По думите ѝ до дни ще се знае дали ще пристигнат машини и колко за обезпечаване на вота в чужбина.

"За съжаление към настоящия момент, без да сме пипали машините във всички градове и села, където има над 300 избиратели, остава това напрежение и очакване, че нещо може да не е наред. В този смисъл предизвикателството не е броя на машините, а тези машини да бъдат при хората преди деня на изборите, да имат възможност да се запознаят с това как те функционират. Трябва да бъдем сигурни, че нашето право не е ограничено“, допълни тя.

Според нея в една нормална ситуация би трябвало да има най-различни звена, които в момента на решението да започнат работа - едни подготвят машините, други подготвят информационната кампания, различни отдели работят по различни направления. Тези възможности никога не са стояли пред нашата ЦИК, откакто съществува.

"Сега обаче ние виждаме една много по-голяма отчетност, много по-голяма връзка с избирателите, много повече диалог и през медиите и вероятно остава едно усещане за едно напрежение“, каза Дечева.

Тя сподели още, че според нея частичните избори в Благоевград са стрес тест не само за хората, които след две седмици ще бъдат на национални избори, но и за всички институции и избирателите изобщо.

Целият разговор - във видеото.

Коментари Напиши коментар

59

Недоразбрал

преди 5 месеца

Най финната измама е тази в която те убеждават,че всичко е много просто и лесно,само натискаш три бутона и хоп избрал си хората на Грипена,за което той и цялата пасм ина в т. нареченото народно събрание драпа цяла нощ!!Както си спомняме самия Грипен стана в 2 през ноща по пижама да подпише както никога за предишните 4ри години новият изборен кодекс!Що го направиха?Щото са загрижени за честност,справедливост?Нищо подобно!!Щото рузките хакери ще ни изработят на задна прашка,и ще класират русофилит

58

Анонимен

преди 5 месеца

Квитанциите от машините се броят и сравняват с резултата. Не помниш ли от предните избори. Само, че при квитанциите няма невалидни бюлетини!!!

57

Анонимен

преди 5 месеца

3 натискания на бутон. Олелееее! Сложно ми е! гепр