Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Ако направим компромиса, за който някои настояват, това би било катастрофа за авторитета на България в Европейския съюз. Това заяви пред БНР историкът проф. Христо Матанов преди посещението на премиера на Република Северна Македония у нас в опит да убеди българското правителство да даде зелена светлина за еврочленството на страната.

Oще по темата

„Би било много хубаво, ако двете страни направят някакъв компромис. Аз не виждам компромисът от наша страна какъв да бъде. Да кажем, те направят компромис, което не е също реално“, отбеляза Матанов. „Това е една брънка от дипломатическата офанзива, която Заев предприе.“

РСМ има някакво лоби в Европа, успяха да убедят някои от европейските лидери, че нашата позиция е лоша, изтъкна историкът. „Както виждате, преговорите не мърдат. Историческата комисия не е направила никаква крачка.“

„Ние не възразяваме срещу идентичността, която те са си избрали. Ние възразяваме срещу езика на омразата“, подчерта проф. Матанов.

„Аз се удивявам на това постюгославско самочувствие, което те имат. Те си мислят, че България приема всичко, всичко е възможно. Пък и някои от нашите им пригласят – че от нас нищо не зависело. Те си мислят, че българите приемат всичко – те ги пуснаха в НАТО, ще ги пуснат и в Европейския съюз, заедно с всичките глупости и манипулации, които правят. Но засега поне това не се вижда на хоризонта,“ смят Матанов.

Срещу кандидатурата на Албания пък има възражения от страна на някои от т.нар. пестеливи държави – Холандия, Франция също възразява, уточни историкът.

„Не сме само ние, които спираме. В един македонски стил, постюгославски стил ние сме виновни за всичко“, обобщи Матанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 2 години

България е освободител, Сърбия е окупатор и извършва геноциди, Хърватия е фашистка държава през ВСВ.

42

Учебничета родни

преди 2 години

В учебниците ни по история пише, че ние сме потомци на тюркскоговорящи прабългари, дошли от континента Азия. Как да се съгласят нормално мислещи хора в Македония, че са дошляци от Азия, при това тюрки! В учебника по английски Blaze за 6 кл. ни в клин, ни в ръкав е включен текст какви езици се говорят в Сърбия, Македония и България. Similar languages се говорят, СХОДНИ, а не еднакви са езиците на България и Македония, това учат децата ви, издателство Просвета.Заев ви бил виновен!

41

Инж+

преди 2 години

Че то нашият авторитет е един "висок"!? *** "воевода" ни заби с тази неясна никому позиция и сега к'во!? Нямаме полезен ход.

fallback