Снимка: Прессекретариат на президента

"Където и да живеят и да се трудят в чужбина, сънародниците ни остават българи по дух, култура и обичаи. Многобройните ни контакти с българи зад граница - от най-близки до най-далечни точки на земята, ни убедиха в това". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на онлайн научната конференция "Българи отвъд Европа - институции и културно наследство", съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Форумът е организиран от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, подкрепен от Фонд "Научни изследвания".

Илияна Йотова е изтъкнала, че изследването на културното наследство на българската диаспора е ключ към опознаването на националната идентичност, на чувството за принадлежност към българската общност, към разгадаването на родовата памет.

"Анализирането на институциите и културното наследство на българите отвъд Европа има пряк принос за укрепването на връзките между България и стотиците вече "малки Българии", пренесени от сънародниците по всички континенти", е посочила вицепрезидентът Йотова.

От Института за етнология и фолклористика са изтъкнали значението на работата на вицепрезидента с българите в чужбина и доброто сътрудничество с президентската институция. Институтът беше партньор на инициативата "Будната България" на вицепрезидента по случай Деня на народните будители миналата година.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase