fallback

САЩ наложи санкции на 6 физически лица и 64 фирми и организации в България по закона "Магнитски", а ЕП изпраща мисия в България. Какъв знак дава с това Вашингтон, какъв е отзвукът и какви са последствията?

"Като български гражданин ме е срам, че България, като единствена страна членка на ЕС, върху която толкова мащабно се разпростират санкциите по закона "Магнитски", се приравнява с държави като Русия, Венецуела и партията на президента Мадуро, като Мианмар и хунтата, като Беларус", каза за предаването "Брюксел 1" Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

Според него, по абсолютно еднакъв начин се налагат санкции, както върху икономически субекти, така и върху политически лица.

"В изброените държави този закон е един и същ, не разпределя хората по някакъв друг признак, освен това, че има срастване на олигархията с администрацията, обяснява Керемедчиев. - Така че, действията на закона "Магнитски", дали към България или към Мианмар са едни и същи – блокиране на сметки, забрана за влизане в страната и официално оповестяване, че тези хора са корумпирани".

Според Милен Керемедчиев "България влиза в този срамен списък, от който не може да излезе. Колкото по-бързо органите на ЕС преразгледат случая с тази разяждаща обществото "язва, толкова по-бързо ние ще можем да изчистим нашето име", казва бившият зам.-министър на външните работи.

Журналистът Асен Агов коментира скандала така:

"Нашите служби са мълчали и не са действали. Всичко, което се съобщава от американците, се възприема като публична тайна. Бездействието на службите, които събират тази информация, е характерен белег на управлението през последните 10 години на "слугинстване" към управляващото мнозинство, към правителството. Това представлява не служба на обществото, което плаща на тези служби, а е служба на определени хора".

Според Агов именно това е причината българската демокрация да бъде сбъркана и по-скоро клони към хибридна, "тъй като цялата държава е обърната в услуга на онези, които са на върха в държавната йерархия. Пропастта между гражданите и онези на върха е станала огромна", категоричен е Асен Агов.

Целият разговор можете да гледате в предаването "Брюксел 1" на 5 май от 17:30 часа в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Жалко за народа

преди 2 години

Агов, къде беше да питаш за дрямката на американските служби преди години, когато Асанж и Сноудън казваха публично истината за корупцията и подслушванията в САЩ и по света? Удобно мълчеше.

53

Анонимен

преди 2 години

уволнение веднага на ръководствата на нашите служби, които удобно слугинстваха на Джипко Бибитков срещу определени облаги. Съд и затвор за Лойко и Каскета. Само така ще успеем да дръпнем напред. И да върнат парите, които са окрали.

52

САЩ

преди 2 години

Мързеливите и продажни българи можеш да ги работиш както си искаш!

fallback