fallback
САЩ наложиха санкции на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков и на настоящия заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков. По закона "Магниткси" активите на свързани с тях фирми ще бъдат блокирани. 
 
Да се очаква ли политически трус у нас след тези санкции и как ще се отразят на електоралните нагласи преди парламентарни избори на 11 юли? 
 
"Това, което се случва, ще измести фокуса от факта, че има предизборна кампания, и окончателно ще засили вниманието върху действията на служебното правителство. Тези действия по осветляване на корупция и всякакви други разследвания", заяви политологът Татяна Буруджиева в студиото на Bulgaria ON AIR
 
"Всички знаем отдавна, че корупцията в България е придобила уродливи измерения. Това, че американците вчера посочиха Божков и Пеевски като основни лица, които участват в корупционни схеми, потвърждава това, което ние всички знаем, а именно: дълбоката държава, свързана с обкръжението на ГЕРБ и ДПС, е факт", посочи политологът Слави Василев. 
 
Според Буруджиева обаче, корупцията в България няма връзка с цели партии, а с конкретни имена, а борбата с нея трябва да бъде по-активна и да бъде възможно обвиненията да бъдат доказани.
 
"Борбата с корупцията е затруднена заради законодателството. Смятам, че законодателството трябва да бъде облекчено, за да очакваме от компетентните органите и съдебната власт решения, които да възстановяват справедливостта", категорична е тя. 
 
Слави Василев смята, че новината за наложените санкции ще се превърне в "морална и силова инжекция за всички, които са в опозиция на бившите управляващи".
 
"Това ще окрили всички онези формации, които апелират за премахването на бившите управляващи и за промяната в България. Това със сигурност ще даде допълнителна агитация на основното политическо послание (на президента Румен Радев, бел. ред,), а именно, че трябва възстановяване на държавността", изтъкна той.
 
"По-големият въпрос е колко време ще има, за да се промени мотивацията на избирателите. Част от избирателите вече имат мотивация да променят управлението в България. Само че в парламента те не успяха да го променят. Дали този трус ще доведе до едно правителство, променящо управлението, това е интересното да видим", каза от своя страна Буруджиева.
 
Василев определи като "много сериозно рамо" действията на американското правителство, което се "застъпва" за демократичните процеси в България, показвайки лицата на "предишния начин на правене на политика" - чрез корупция.
 
"По-дълбоката тема е за корупцията и начина, по който се развиват взаимоотношенията между бизнеса и политиците в България. Аз започвам да ставам много скептична, защото от 90-а година насам разговорът можем ли сами да правим крачки към демократизацията или имаме нужда постоянно някой да ни освобождава, според мене стои. То показва състоянието на гражданската култура в нашето общество", смята Буруджиева.
 
"Проблемът не е в гражданите, а в политическия елит, политическата система и политическите лидери, които не само не успяват да доведат до повишаване на благосъстоянието на българските граждани, а все повече ни показват, че корупцията е с такива измерения, че американците да ни я сочат с пръст. За това са виновни не гражданите, а елитите", отвърна Василев.
 
"Елитаризмът не е точният отговор за това, което се случва в демокрацията. На първо място са нужни активни граждани, само така можем да имаме политици, които да отговарят да интересите на гражданите. Иначе ние си търпим всякакви, правим експерименти и после започваме да обвиняваме елитите", поясни Буруджиева. 
 
Как може да бъде използвано това сътресение от различните партии?
 
"Демократичният свят ни е подал ръка и трябва да отговорим на това. Всяка партия би трябвало да реагира на това силно информационно сътресение, което ще се отрази върху общественото мнение. Очаквам всяка партия да включи това послание в аргументите, с които ще мотивира избирателите си и битката между добрите и злите ще се засили", категорична е Буруджиева.
 
"Импулсът на промяната е факт. Служебното правителство показва много неща ежедневно пред очите на гражданите. Предстои да гледаме интересен мач между Борисов, който е в отстъпление, и партиите на протеста, които са във възход", завърши Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Кой е политическият?

преди 2 години

Кого е подкупвал Божков? ............................................................. Някой съмнява ли се, че този "настоящ политически лидер" се казва Бойко Борисов? Не, нали? Сега Божков е в Дубай. Защо? Защото на бившият фин. министър Горанов и на бойко им се е видяло малко, че носи пачки, а са поискали да му вземат и хазартният бизнес. Нормално е сега той да е против ГЕРБ. Божков е виновен, че ги е подкупвал, но Горанов и Бойко са не по малко виновни, че са го изнудвали.

65

Ха, ха,ха,хааааааааа

преди 2 години

АМА И ЧЕРЕПА , БЕ.....И ТОЙ БИЛ ДОВОЛЕН ОТ АНТИКОРУПЦИОННИТЕ МЕРКИ НА САЩ И ...ЧЕ СА МУ ЦУНАЛИ ПАРИТЕ ....ХА,ХА,ХААААААААА.....ЛЕЛЕЕЕЕЕ, КАКВА РАДОСТ....??!

64

az

преди 2 години

До Миризлив ГерберАз бих искал да знам назначения от Радев и сие настоящия заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков - след тези разкрития ще бъде ли уволнен?! Очаквах това вече да се е случило! Политиците, които протестираха заедно с божковите хора - няма ли най-сетне да си вземат поука! За ДП и ДПС няма да питам - там всичко е ясно от десетилетия!

fallback