Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Служебният министърът на културата проф. Велислав Минеков е поискал справка за изразходваните от театрите и оперите средства от 2015 година до момента. В Пловдив, където беше на посещение в Археологическия музей и Голямата Базилика, той съобщи, че утре е поканил на среща театралните директори, за да обсъдят въпроса с недостига на средства.

"Искам да видя какво се е случвало всяка година, независимо какво е спестявано от публичния поглед", каза служебният министър на културата, като подчерта, че разбира много добре трудностите от периода на пандемията.

"Няколко броя директори всяка година правят дългове, които са необясними, и всяка година държавата прощава този дълг, а често пъти продължават да увеличават дълга и тъй като са политически назначения, бивши, на тях им е опрощавано всичко и никой не им е казал дума",обясни той, цитиран от БНР.

"За пари в изкуство, което е субсидирано от държавата, трудно се говори, често дори не е възможно. За това разчитам много на утрешния разговор с театралните директори", каза още Велислав Минеков, като избегна въпроса ще се закриват ли губещи театри.

"Нямаме графове, нямаме барони. Държавата ще помага, задължена е, но доколко да помага? Защо един театър, който е извън София - театърът в Плевен, може да има този успех? Защо един театър от другата страна на "Хемус" затъва всяка година в ужасни дългове, въпреки че до него има два университета и добре работеща община? В центъра на София един театър, който върви прекрасно, и на един километър от него друг, който губи редовно. Искам да знам причините", посочи министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Бай Тошо

преди 2 години

Е убаво де като му я направят ще може ли да я прочете тая справка? Нали видяхме какво направи на наградите за 24 май...

18

Анонимен

преди 2 години

До 2021 - браво - много точен коментар - тия се готвят да управляват и в следващите месеци, защото явно юли месец отново няма да имаме правителство и този служебен кабинет ще продължи с управлението (нищо чудно поне до 2022) и дори ще организира изборите за президент - като на Радев така президентското място му е в кърпа вързано

17

2021

преди 2 години

това с какво ше помогне за провеждане на честни избори ? тоя клуб на фигуранта се взе много на сериозно , някой им е обещал че ше управляват България .

fallback