Снимка: БГНЕС
fallback

Не може да се очаква промяна в националната позиция на България по отношение на Република Северна Македония. Това стана ясно след посещението на  португалския външен министър Аугущо Сантуш Силва и комисаря по съседство и разширяване на Европейския съюз Оливер Вархей у нас. Двамата са на работно посещение в България. Защо Европа не ни разбира?

"Ако си припомним гласуването на 25 март е ЕС за резолюцията за напредъка, мнозинството подкрепи българската позиция. През последните месеци видяхме няколко пробойни. Австрия създава един център - специфични интереси, които не съвпадат с българските и Югоносталгията на Словения и Хърватска, които могат да гравитират към един един антибългаризъм. Българската дипломация не беше предприела адекватни мерки за действия. Това заяви доц. Спас Ташев от ИИНЧ при БАН, в предаването "Денят ON AIR".

И категорично заяви, че в наши дни има ясен "фронт" срещу страната ни.

"Той беше организиран от Скопие, македонския външен министър и премиер, които предприеха обиколка и беше ясно, че е срещу България. До днес на обяд Заев повтаряше като папагал, че България отричала Македонската идентичност. Само, че след срещата на еврокомисаря по разширяване, Заев направи друго изказване, че може да се намери решение с България за идентичността", посочи Ташев.

Той коментира и изказването на македонския премиер Зоран Заев, че "всички идват от маймуни, само ние от българи".

"Беше много провокативно. Той призова и българския президент да демонстрира европейско поведение -  това е обида. Той е бил наясно, че неговият въшнополитически натиск няма да окаже влияние и това е една подготовка на гражданите в Македония, че поне до лятото напредък няма да има и преговорите за членство са една илюзия", коментира още събеседникът на Ганиела Ангелова.

Темата за Македония да бъде надпартийна с обществен консенсус, е идея, която доц. Ташев посочи в ефира на Bulgaria ON AIR.

И допълни, че срещата на Стево Пендаровски и Румен Радев  е добър сигнал.

"Очаквам позитивни сигнали по отношение на България. Избягва се конфликтната точка, един опит за демонстриране на воля за добър диалог. И това, че ще пътуват с наш самолет, е символично -  водещата роля на България в този процес", каза той.

И определи действията на страната ни като пасивни.

"Грешката на България, че е че е пасивна", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 3 години

По отношение САЩ пак грешите. Те създават ЕС и целта е да спрат влианието на Русия. Сега е същото САЩ искат всички от Европа да са в ЕС за се спре окончателнло влиянието на Русия. За тях в момента ние сме Троянския Кон на Русия в ЕС и с отношението към Македония го доказваме.

30

Анонимен

преди 3 години

В Европа няма как да възприемат нашите виждания за МаКедония. ТЕ СА МНОГО ПО-РАЗВИТИ ИНТЕЛЕКТУАЛНО И МОРАЛНО. ТОВА КОЕТО Нащите политици правяТ е близо до неандертализма, Даже малко преди това. АБСУРДНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЕДНА МАЛКА ДЪРЖАВА. ЗА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ МОГАТ КЪМ СЪРБИЯ ДА ПОКАЖАТ ТАКОВА ОТНОШЕНИЕ. ТЕ ВЕЧЕ ВОДАТ ПРЕГОВОРИ С ЕС И В УЧЕБНИЦИТЕ ИМ ПАК ПИШЕ СЪЩИТЕ НЕЩА ЗА БЪЛГАРИЯ. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ГЪРЦИЯ ТАМ КАКВО ПИШЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.

29

денонсиране

преди 3 години

Тошев грешката ни е,че играем по свирката на краварите от фашингтон.Тяхната цел е война в Европа и унищожение на ЕС,пълно отричане на резултатите на ВСВ,споразуменията от Ялта,парижките договори,прекрояване границите в Европа,отказ от споразуменията в Хелзинки!За нас предвиждат промяна на границите със скопяните и сърбите във вреда на нас!За целта ни наложиха уж за влизане на скопяните в НАТО,договор като локум с включена комисия,която да води до неговото отричане!ИЗХОДА Е ДЕНОНСИРАНЕ ДОГОВОРА!

fallback