Заместник-министри в общо седем министерства бяха назначени в петък със заповед на служебния премиер Стефан Янев. Оценка за работата на служебното правителство прави Екатерина Захариева, досегашен министър на външните работи.

„Би трябвало да им дадем толеранс, но фактът, че на първия и втория ден те извършват смяна на едни от ключовите институции в България и то без съществени мотивации. Те сменят професионалисти за да назначат лица със странни професионални качества. Говоря за НАП и „Митници“. Говоря за уволненията в Министерство на вътрешните работи“. Това каза за предаването „Брюксел 1“ Екатерина Захариева, досегашен министър на външните работи.

„Това ли е най-важната задача на нов служебен кабинет? Да направиш сътресения във финансовата стабилност на държавата и в МВР, където става въпрос за сигурността на страната“, допълни Захариева.

Екатерина Захариева смята, че е абсолютно нормално да се смени политическия кабинет и всеки го прави, дори служебен кабинет. „Но на първия ден, без да си се запознал с работата на структурите, без да си поискал отчет, да видиш за какво става въпрос, че НАП е събрал с 2 милиарда повече приходи от предходната година, когато нямаше пандемия. Какви са критиките за работата на изпълнителния директор? Течът на лични данни беше престъпление – случва се във всяка държава. Последно се случи с тръбопровода в САЩ. Очевидно целта е да се овладеят тези структури със супер странни хора, тепърва ще се прави анализ на тези назначения“, подчерта досегашният министър на външните работи.

Според Захариева, „странни са на фона на професионалистите, които бяха уволнени. Разбирам да бяха по-големи професионалисти от тях... Но със странните назначения, без мотиви, от първия ден.....Очевидно целта е овладяване. Не му е работа това на един служебен кабинет“, категорична бе бившият външен министър Екатерина Захариева.

Цялото интервю гледайте в предаването „Брюксел 1“ на Bulgaria ON AIR 15.5.2021 от 17.30 часа!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase