Снимка: БГНЕС

Какви са казусите пред новата ЦИК по-малко от два месеци преди предсрочните парламентарни избори?

"Нямаме очаквания за несправяне. Очакваме да има трудности за ЦИК. Ние сме граждани, а ЦИК е организация, която трябва да ни гарантира възможност да гласуваме при равни условия. До момента това не беше така, но не поради ЦИК", заяви Румяна Дечева от Обществения съвет на ЦИК в предаването "Денят ON AIR".

Според нея, с новите изменения в Изборния кодекс ЦИК има възможност да поправи някои практики. От друга страна, имало напрежение, че всичко трябва да се свърши перфектно в това "изключително кратко време".

Всички 9600 машини за гласуване на предсрочните избори на 11 юли са налични, обявиха от ЦИК. А Дечева посочи, че от Обществения съвет нямат притеснения относно машините.

"Нямаме притеснения за неотчитане на преференции и загубени гласове", отбеляза тя за Bulgaria ON AIR.

"Имахме притеснения от предишните състави на ЦИК - не на личностно ниво, а в това, че отразяваха мнозинство, което репликираше мнозинството в парламента. И не беше възможно определени сигнали да бъдат отнесени за информация", каза още Дечева пред Ганиела Ангелова.

Общественият съвет на ЦИК е направил предложение да бъде задължително във всяко училище, в което ще работят машини, да се проведе поне една тестова сесия на гласуването.

Дечева не смята, че има опасност от хакерска намеса при машинното гласуване. Те са автономни единици и не работят в мрежа, изтъкна тя. И се обяви за предварителна подготовка на Секционните избирателни комисии.

Коментари Напиши коментар

5

СМЕХ....

преди 1 година

МАШИННИЯТ ВОТ Е МЕНТЕ.

4

Анонимен

преди 1 година

Да идват чалгаджиите да се оправят!Закона е на ОФ маргиналите!

3

Анонимен

преди 1 година

"Ние сме граждани, ЦИК е организация, която трябва да ни гарантира възможност да гласуваме при равни условия" Да, ама не. Защо ме принуждавате да гласувам с машина? Нямам доверие в машинния вот, защото знам как може да се фалшифицират изборните резултати. Не искам да гласувам с машина! Заради задължителното машинно гласуване - няма да гласувам! Това отнема гражданските ми права!