Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За да влезе България в еврозоната, е нужна бюджетна дисциплина. Това заяви Николай Василев, бивш вицепремиер, управляващ партньор в "Експат Капитал", в ефира на предаване "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Преди няколко дни беше приета Конвергентната програма на България 2021-2023 г, която се изготвя ежегодно от Министерството на финансите. Гостът определи като притеснителни нивата на бюджетен дефицит и новите емисии дълг в нея.

"Притеснен съм за бюджетния обрат на държавата след над 20 г. стабилност. За мен той е неоправдан. Здравната криза не е повод за новите емисии дълг".

"В момента правителството разполага с най-големия бюджет в историята на България – 52 млрд. лева, но на политиците не им стига. Вместо да спестяват, те искат да го увеличат. В България идват управляващи, които имат намерение да харчат безразборно. Единствените теми, които ще се обсъждат в бъдеще, са дългове и дефицити", смята Николай Василев.

От думите на госта стана ясно, че чрез дълговете и дефицитите перспективата на България да стане част от еврозоната изглежда далечна.

Гърция, Белгия и Италия ги приеха в еврозоната с колосални дългове, но част от тези държави бяха част от старото статукво на Европейския съюз. Страни като Италия и Белгия положиха основите за създаването на Европейската икономическа общност. Някои западни държави, ако могат да спрат влизането на България и Румъния в еврозоната, биха го направили. България, за разлика от Румъния и Полша, се запъти към еврозоната след 10 години, каза още той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Друга тема от разговора беше свързана с чуждестранните инвестиции.

"Много често Сърбия привлича инвестиции от над 1 милиард долара, като съседката ни не е част от ЕС или НАТО. От влизането ни в ЕС имиджът на България в международен план е негативен и не се подобрява", допълни гостът.

„Инвестиции са последните 10 години са много малко. След 2010 г. инвестициите като процент в БВП са по-ниски отколкото по времето на Виденов“, добави още Василев.

Гостът коментира, че след 2005 г. не е засягана темата за капиталовия пазар.

"Новото служебно правителство може да допринесе за развитието на капиталовия пазар, като направи по-лесно листването на чуждестранни компании в България, например".

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase