Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Започнаха консултациите на президента Румен Радев с парламентарно представените партии и коалиции за номиниране на членове на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В новия състав на ЦИК вече ще са 15 души, като преди дни държавният глава издаде указ за правилата, по които ще бъдат назначени те. Квотите в новата комисия са: ГЕРБ - СДС - 4-има, с по трима са "Има такъв народ" и БСП, с по двама - ДПС и "Демократична България" и един представител ще има "Изправи се! Мутри вън!".

"Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да могат тези промени в Изборния закон да станат факт и новоназначената ЦИК да влезе в своята роля в деня на разпускането на Народното събрание. Всички тук сте опитни по отношение на изборите, знаете, че дейността на ЦИК не се мери в месеци и в дни. И ако конституцията повелява президента на назначи извънредни избори до два месеца след разпускането на Народното събрание, то дейността на ЦИК се мери в дни и ние трябва да направим така, че тя да има 60 работни дни. Иначе категорично застрашаваме реда в избориня процес", обясни Румен Радев.

Oще по темата
Досега единствените ясни номинации са на Росица Матева от името на "Изправи се! Мутри вън!" и на тримата досегашни членове от БСП, одобрени от Изпълнителното бюро - Емил Войнов е издигнат за зам.-шеф, Цветанка Георгиева и Силвия Стойчева.

По-рано и Демократична България обяви своите номинации - Цветозар Томов и Любомир Георгиев.

Като вариант за председател на ЦИК от името на "Има такъв народ" пък се завъртя името на Камелия Нейкова, която бе говорител на ЦИК в предишния й състав.

"Политическата логика на изборното законодателство диктува партиите да намерят консенсус при определянето на състава и ръководството на ЦИК. Изисква се диалог. Призовавам той да е спокоен. Изисква се конструктивност. Знам, че се постига трудно понякога, но очаквам вие да я проявите", каза държавния глава.

"Искам да разсея всякакви манипулации, че президентът посочва и избира ръководството на ЦИК. Затова тук са партиите, по закон парламентарно представените сили посочват кандидатите и ръководството. Президентът не решава, а единствено с акт обнародва решението на партиите", категоричен бе Румен Радев.  "Аз няма да избирам никой, избирате вие и затова очаквам да няма спекулации."

Начело на комисията, която ще проверява документите на номинираните за членове на ЦИК, е главният секретар на президентството Димитър Стоянов.

"Недопустимо е ръководен орган да бъде избиран чрез жребий. Ние сме парламентарна република и досега ЦИК, както и други държавни органи, са се избирали от Народното събрание, там се е провеждало и изслушването", заяви Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

96

анонимен

преди 2 години

До Нмк МАЙ ТИ УБЯГВА МИСЛЕНЕТО И НАЙ ВЕЧЕ ИНФОРМИРАНОСТТА. ИМА СИ ИЗБИРАТЕЛЕН КОДЕКС КЪДЕТО ТОЧНО Е НАПИСАНО КАК СЕ СФОРМИРА КОМИСИЯТА И СЪОТВЕТНО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ. КОЙ ГО ИЗБИРА. СТИГА СТЕ ПЛЮЛИ ПОСТОЯННО ПО ПРЕЗИДЕНТА. ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАШИЯ БОЧКО ТОЙ ЧЕТЕ И ВИ ДАВА ТОЧНИ ОТГОВОРИ. А ВИЕ СИ ЗНАЕТЕ САМО ЕДНО БЕЗ ББ БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАКРИВА. ЕЙ КАКЪВ ПРЕМИЕР СМЕ ИМАЛИ ДО СЕГА. КАТО, ЧЕ ЛИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА ВСЕ ТОЙ Я Е УПРАВЛЯВАЛ И Е УСПЯЛА ДА ПРОСЪЩЕСТВУВА ДО СЕГА.

95

Радиоточката

преди 2 години

Се се пъне че всичко решава, хем като трябва да решава се оказва ,че не бил той. Другата радиоточка поп-звездата му бяха написали аналогия с котката на шрьодингер, та се чудя радиоточката със щръкнали уши преЦедент как влиза в този сетъп. Много радиоточки , много сценаристи баси хахаха Управленци Гаварит Масква Гаварит Дубай ,а ние трай да не ни бият натегачите от НСО

94

ПорЦелан

преди 2 години

*** = гол охлиф/плюжак.

fallback