Общ преглед

Президентът Румен Радев връчи мандата на парламентарната група на БСП. Той бе приет от лидера на партията Корнелия Нинова.

"Нашето желание беше да има правителство на България, което да реши няколко важни въпроса за страната и за хората. Да приеме социални мерки за помощ на хората след кризата. Да приеме икономически мерки за подпомагане на бизнеса и стабилизиране на икономиката. Да подготви плана за възстановяване и устойчивост за бъдещи години и да започне истинска ревизия за разграждане на "модела Борисов"", каза Корнелия Нинова

В името на тези приоритети подадохме ръка на втората парламентарно представена партия, но уви, тази ръка не беше приета. Новите политически субекти декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство дори и с тези надпартийни приоритети за България. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност за съставяне на кабинет. БСП взе своето решение - получавайки мандата веднага да го върне и няма промяна", допълни лидера на БСП.

От БСП веднага върнаха мандата.

"Разбирам вашите мотиви, както и тези на "Има такъв народ" да върнете мандата", заяви президентът Румен Радев.

"Оценявам високо решението на БСП да не става мандатоносител на експертно, програмно или друг тип правителство, защото България има нужда от политическа алтернатива, която настоящия парламент не успя да излъчи. В тази ситуация е ясно, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на нови избори. Но ако и след тези избори стигнем до същата ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и конституционна криза. Затова използвам нашата среща да призова всички политически партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие в името на насъщния дневен ред на България - възстановяване на демократичните институции, възстановяване на върховенството на закона и справяне с пандемията, фалитите и бедността ", каза Радев.

Очаква се новите избори за парламент да са на 11 юли, а президентът да разпусне парламента следващата седмица.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар