Снимка: БГНЕС
fallback

"Изправи се! Мутри вън!" /ИМВ/ ще номинира Росица Матева за член и заместник-председател на ЦИК. Това обяви председателят на ПГ ИМВ Мая Манолова във видео, излъчено на личната й страница във Facebook.

Припомняме, че Матева е председател на Обществения съвет към досегашната ЦИК и имаше ключова роля при разяснителната кампания за машинното гласуване.

Утре президентът Румен Радев свиква консултации с парламентарно представените партии и коаалиции за излъчване на нова ЦИК. С последните промени в Изборния кодекс бе решено президентът да проведе консултации за нови членове на изборната комисия и да разпусне старите.

"Предлагаме г-жа Матева, която е минала през всички нива на изборната администрация. Била е член на СИК, РИК, на ЦИК през периода 2014- 2019 г. Сега е председател на Обществения съвет. Човек с опит, почтен, с експертиза, адвокат с добро име, с близо 30-годишна практика. Смятам, че и останалите партии и коалиции да излъчат такива хора, които са доказани, безспорни професионалисти и експерти, които да имат опит и подготовка за провеждането на честни избори", коментира Манолова.

Тя обясни, че според Изборния кодекс като най-малката парламентарна група "Изправи се! Мутри вън" не могат да предлагат председател на ЦИК, затова ще предложат Матева за член и зам.-председател.

По думите й водещо трябва да е експертността, доверието, почтеността.

На въпрос дали новата ЦИК ще успее бързо да свикне с изборните правила, които се приеха миналата седмица и сериозните реформи в тях особено за българите в чужбина, Манолова каза: "Сериозна е тази реформа най-вече по отношение на вота на нашите сънародници зад граница. Правилата са такива, каквито бяха през 2014 г., когато аз участвах в изготвянето на кодекса. Изборите зад граница няма да създадат никакъв проблем. Жалко е, че не бе възприето да се направи вот по пощата сега и веднага, но аз съм сигурна, че за следващите избори ще има електронно гласуване, за да може българите, където и да са те по света, да могат да упражнят своя вот".

Не разбирам защо останалите партии крият своите предложения. Според мен всеки от нас отдавна е готов с човек, който ще предложи в ЦИК. Този процес трябва да е публичен, открит и никой да няма притеснения за човека, когото предлага, каза още Манолова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Руйо

преди 2 години

Забрана на партии и финансова ревизия на милионерите до девето коляно от прехода до сега и нещата ще се оправят, ама не искат !!!

37

Анонимен

преди 2 години

- Другарко Матева.- Ватева!

36

Анонимен

преди 2 години

Голям рев за да вкарат същите хора....

fallback