Снимка: архив, БГНЕС

Президентският секретар по сигурност и отбрана е най-вероятният служебен премиер, твърдят запознати с делата на "Дондуков" 2. Стефан Янев, който бе военен министър в предишното служебно правителство на проф. Огнян Герджиков, участваше на консултациите на Румен Радев с политическите сили, пише „168 часа“.

Наблюдатели твърдят, че причината не е случайна. Логиката сочи, че там би трябвало да бъде секретарят по вътрешна политика и гражданско общество, а не този, който се занимава с национална сигурност. Единственото обяснение за присъствието на бригаден генерал Янев на срещите е, ако това е подготовка за назначаването му за временен премиер до предсрочните избори.

Още по темата

Издигането му издава знаци в няколко посоки. Едната е към българските избиратели, голяма част от които харесват мъже в униформа подобно на ген. Венцислав Мутафчийски, който се явяваше в мундир на брифингите на Националния оперативен щаб миналата година.

В биографията на Янев има и други факти, заради които би могъл да бъде назначен от своя патрон за министър-председател. Днешният съветник е бивш военен аташе в САЩ, бил е офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на "Партньорство за мир" в Белгия. Работил е и като началник на департамент "Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма в турската столица Анкара.

Номинацията му е очевиден сигнал към Северноатлантическия пакт. Нещо повече – опитът му в Турция е много важен. Югоизточната ни съседка от няколко години е в обтегнати отношения с пакта, смятат я за несигурен съюзник, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган купи руски зенитно-ракетни комплекси С-400, а миналата година бе в напрегнати отношения с Гърция заради находище на природен газ в Средиземно море.

Проблемите между Русия и Украйна правят България особено важна за НАТО заради достъпа до Черно море.

А български генерал, служил в централата в Брюксел, номиниран за служебен премиер, се смята за знак за добра воля към намеренията на Алианса. В същото време Пентагонът нареди да се засили логистиката у нас и в Румъния.

Тъй като президентът Радев е обвиняван в пристрастие към Русия, профил на служебен премиер като на Стефан Янев може да промени нагласите в ЕС и НАТО към държавния глава. А на него му предстои да се яви на избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase