Снимка: БГНЕС

100% машинно гласуване ще има на избори вече. Това решиха депутатите от правната комисия с приемането на второ четене на промените в Изборния кодекс. Машинен вот ще има в 9398 секции в страната.

По изключение хартиени бюлетини ще има в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. Вот с хартиени бюлетини ще е позволен и при непреодолими външни обстоятелства. Затова във всяка секция ще има отпечатани и хартиени бюлетини до 50% от броя на избирателите там.

При вота в чужбина машини ще има за секциите с над 300 подадени заявления за гласуване. Става въпрос за 245 секции в чужбина.

73% от хората са избрали да гласуват с хартиена бюлетина, трябва да се вземе предвид и тяхното желание, възпротиви се Николина Ангелкова от ГЕРБ. Тя настоя да има преброяване на отрязъците от машината.

Още 1500 машини могат да бъдат доставени за средата на юли. За октомври – още колкото е необходимо, за да са достатъчно, заяви шефът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров. Той обясни, че плащането на доставените машини е предвидено за края на май – началото на юни. И допълни, че се справят добре във Филипините, където машинното гласуване е на 7100 острова, както и в Ливан, където имало голяма емигрантска общност.

Депутатите поискаха обяснение защо е имало проблем с машинното гласуване във Велико Търново, но нито един от представителите на "Сиела Норма" и "Информационно обслужване" не можа да даде отговор защо се е случило това.

 

Коментари Напиши коментар

338

Анонимен

преди 1 година

А сега да ги видим от ГЕРБ как ще броят бюлетини!!!Все едно да дадеш на вълка да брои агнетата в кошарата - все ще ги изкарва с едно по-малко!!!

337

Анонимен

преди 1 година

Супер маргиналните гласуващи за статуквото ще гледат машината като космически кораб и няма да могат да гласуват.Автоматично отпада ромския вот,червените бабички и незнаещите български ***.Най-умния ход досега.

336

Анонимен

преди 1 година

Интегралната бюлетина е хартиена! Какво ми се пениш като партиен секретар! БСП предложи да има МАЖОРИТАРЕН ВОТ /голямата промяна ,ИЗБРАХА евродепутат на 15 място/,защото избирателите им са много умни!!