Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Ако президентът има желание да направи работещо правителство, би трябвало да връчи третия мандат на парламентарна група, която не само иска, но има и капацитет да го реализира и тя е ИМВ, смята доц. Стойчо Стойчев, ръководител на Лаборатория за изборни системи и технологии и преподавател в Катедра „Политология“ на Софийския университет.

Oще по темата

Според него от оставащите парламентарни групи, които могат да получат мандата, ДПС и БСП трудно биха го реализирали поради сходна политическа изолация, в която се намира ГЕРБ, а от „Демократична България“ декларират към момента съвсем твърда позиция, че не искат да се ангажират с този мандат.

Доц. Стойчев вижда довод за връчването на мандата на ИМВ в сходството с ИТН.

„Това са партии от протеста, които не са били ангажирани с предишно управление. Предполагам, че депутатите, които биха подкрепили правителство на ИТН, биха подкрепили такова с мандата на ИМВ“, коментира той пред БНР.

Ролята на президента да договори такъв тип коалиция неимоверно много нараства, смята Стойчо Стойчев.
Ако не се реализира този мандат, отиваме на предсрочни избори през лятото, които няма да бъдат много представителни. Свръхпредставени в изборния резултат ще бъдат прослойките, които не пътуват лятото, посочи той.

„Това изключително много ще промени представителността на следващия парламент – в каква посока, не мога да кажа“, добави политологът.

За премиера в оставка е естествено да стои в опозиция и да критикува, той е много ефективен в такова положение, изтъкна още Стойчев.

Качествата на политическия елит в момента погрешно се обвързва със системата, по която той бива избиран, подчерта доц. Стойчо Стойчев.

„Каквито и правила да въведем, политическият елит ще се възпроизвежда чрез тях. В момента се фокусираме върху симптомите“, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 3 години

Имв могат да сьставят кабинет заедно с бсп и дпс На тях се пада отговорността да спасяват дьржавата в труден момент

49

махараджата

преди 3 години

Руменчо е кадърен ама има опасност да не ни направи фронта между изтока и запада

48

Кой е?

преди 3 години

Другаря Стойчев насочващо подканя льотчика да даде мандат на Галева. Пързаля го, но защо го прави? Ясно е, че задкулисието работи. Много интереси, много мръсотия и голямо надцакване. Голяма е питанката защо Слави спря тупането на топката от президента? Сложни ходове и не се разбира какво става. Пъзелът на Радев не му се подрежда, но защо Слави му отне времето? Кой е кукловода и къде са Великите за надмощие у нас. Нас кой ни пита? Пратихме в парламента куцо и са'като и сега хапем устни! Млъкни

fallback