Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

След като от името на ПГ на ГЕРБ-СДС депутатът Тома Боков обвини ДПС, че е част от новото управление и влиза в задкулисни преговори, няколко партии скочиха на ГЕРБ.

Според Йордан Цонев от ДПС, ГЕРБ е най-токсичната партии и в управление, и в опозиция. Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов отсече, че ГЕРБ трябва да бъде поставена на дъното на политическия живот. Червената шефка Корнелия Нинова обвини ГЕРБ, че иска да създава хаос в управлението.

"В петък беше утвърдено новото парламентарно мнозинство ИТН, ДПС, ИМВ и ДБ и то функционира на базата на общи задкулисни действия и заради това ние ще се фокусираме върху делата им", скочи Биков. Според него най-яркото доказателство за това е изборът на Георги Ганев за шеф на бюджетната комисия в НС, което стана факт с гласовете на ДПС.

Oще по темата
"Далеч сме от илюзията, че това е резултат от спонтанен ентусиазъм и не вярваме, че тези кандидатури са подкрепени от ДПС, защото са безспорни и заради това вярваме на политехнически факти, а те са симптоматични. Кога и как се разбрахте за подкрепата на ДПС, къде бяха проведени тези преговори, защото всички вкупом се отметнахте от обещанията си за прозрачност и публичност на всяко ваше решение. Въпросът е водят ли се задкулисни преговори за съставяне на кабинет с подкрепата на ДПС и каква е логиката на ДБ да не води преговори с ГЕРБ, а да обяви подкрепа за правителство на ИТН, което още не е обявено", обвини Биков.

Йордан Цонев му отговори, че ДПС е партия, която още преди демокрацията иска демокрация.

"Веднага след променените ДПС винаги е следвало една ясна и принципна позиция - НАТО и ЕС и никога не е изневерявало на тази позиция. ДПС винаги е показвала ясно каква линия на поведение следва. Още в изборната нощ нашият председател каза, че ние разчитаме вота на избирателите като заявено желание за промяна и детрониране на Бойко Борисов и това е промяната. Това е ясно изразена позиция. Ние заявихме, че няма да подкрепим никакво правителство на партиите, които загубиха 300 000 гласа. Тези партии няма да бъдат подкрепени от нас, защото загубиха изборите - 20 депутати и 300 000 гласа загубихте, това не е победа, а има вот на избирателите за промяна и заради това не зад кулисите, а тук в НС Мустафа Карадайъ каза ясно, че няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ, но ще подкрепим правителство на партиите на протеста, без да участваме в него", настоя Йордан Цонев.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов отсече, че хората трябва да знаят как се работи в НС.

"Преди заседание има Председателски съвет и се определя дневния ред. След това влизаме в зала и установяваме, че партии четат декларации. Върхът беше тези на ГЕРБ. Всеки от тази зала трябва да знае, че ако гласува каквото и да е с ГЕРБ е предателство към българския народ. Първо ще видим какво ще направи ГЕРБ, след това ние, а ако се стигне до трети мандат хубаво е да се внимава", каза той.

"ГЕРБ трябва да бъдат поставени в дъното на политическия живот заради всичко това, което сториха на България", отсече Йорданов.

Соцлидерката Корнелия Нинова настоя, че целта на ГЕРБ ще е да създава хаос и нестабилност в политиката на държавата.

"Не се подавайте на това", обърна се тя към депутате от новите политически партии в НС и ги предупреди,че Борисов вече се окопава във властта чрез промени в ръководствата на държавни дружества и отдаване на концесии.

"Политиката на БСП е последователна, 4 години 5 пъти вот на недоверие, напускане на парламента заради погазване на демокрацията, така че всякакви опити за внушения, че ГЕРБ и БСП могат да правят нещо заедно, противоречат на обективните факти. Сега обаче има неяснота в позициите на някои от партиите. Не ви стигат гласове, но в същото време отказвате подкрепата на БСП, а това е липса на политическа мъдрост, не ни приравнявайте към партиите на статуквото", призова тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

163

Милена

преди 3 години

До Анонимен 58Кога съм дошла в София ли? Веднага ти отговарям. От момента от който са ме изписали от Майчин дом-София. След което много дълго време живях в чужбина поради естеството на работа на родителите ми. Зимбабве и ЮАР. Така, че не знам от къде съм.

162

Милена

преди 3 години

Обърнах се към вас с нашият случай, за да ви предпазя.Глобата си е глоба, но преди да осъдят човек, не го намират за връчване на документа.Когато го осъдят, го намират.Целта е вече дължимото да нарасне в пъти..Тези колекторски фирми са собственост на определени хора и те не са случайни.Отказвам да ме рекетират ! Само наложената глоба! Ако това, че искам да сте бдителни и да си търсите правата, ме прави "чалгарка", значи е така.Тези, които ме разбраха, благодаря! На останалите, здраве и разум!

161

Бунгар

преди 3 години

Неможе Парламента да поставя партиите на дъното на политиката. Това го прави народа по време на изборите. Тези от дъното на политиката искат да задават дневния ред на държавното управление.Не става така. Това е Подмяна на изборите, а не Промяна,както се лансира в Парламента.

fallback