Движенията и действията на политическата сцена у нас оставят неясно бъдещето на парламента. Повечето партии са категорични, че няма да подкрепят мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство.
 
"ГЕРБ нямат опция освен да пробват да създадат мнозинство, което да гласува техния проекто-кабинет, но виждаме, че такава партия не се намира, включително и ИТН. ГЕРБ са си оставили вратички с 8 нови лица за бъдещ коалиционен партньор. Те са важни за Бойко Борисов, защото това е неговият кабинет", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR политическият анализатор Георги Киряков.
 
Георги Киряков и политолога Любомир Стефанов коментираха ситуациятя у нас след парламентарните избори.
 
"Ключовата дума е приемственост, която не се приема в парламента, партиите на протеста са срещу тази приемственост - те не искат кабинет на Борисов. Напоследък говорим, че БСП и ДПС щели да подкрепят евентуален бъдещ кабинет, но защо и ГЕРБ да не го направят?", каза Стефанов.
 
"Така се получава едно правителство на плаващите мнозинства, а не на малцинството, което ако не може да се състави от трите основни партии на протеста, ще зависи или от волята на ДПС, или от ГЕРБ, или от БСП. Няма устойчивост в такава конфигурация, няма устойчивост в такъв модел на управление на страната", категоричен бе Киряков.
 
По думите му цялата ситуация е много объркана, но принципът е ясен:
 
"Ако не изпълнявате нашите цели - няма да го бъде правителството повече от това, което ние преценим". Така БСП и ДПС ще си прехвърлят топката и ще поставят в неудобна ситуация каквото и да е правителство на ИТН, във всяка една ситуация и по всеки един въпрос"
 
Според Любомир Стефанов Слави Трифонов като в политическа партия на бридж използва златното мълчание и чака своя ред.
 
"Неговият анонс обаче ще дойде и тогава трябва да каже нещо. В случая все още чака да чуе заявките на всички партии", заяви Стефанов.
 
"Основната критика срещу БСП беше, че не напуснаха парламента, не бойкотираха заседанията и легитимираха мнозинствата, които взимаха решения. Тази двойна позиция доведе до ситуацията да бъдат определени като партия на статуквото. Ответната им реакция беше да чертаят разделителни линии с партии, които могат да подкрепят", допълни Киряков.
 

Коментари Напиши коментар

93

Див врачанин

преди 1 година

Трифонов,шах си,баце.Метър нема а се изсулиш.

92

Анонимен

преди 1 година

Какви "комунисти" те гонят бре 95? Едва ли има по голям комунист,Американски прокт от др Борисов?? Бивш члн на ЦК на БКП като "пожарникар" преди 1989 г! И питам сее,как този другар,се "събуди" " демократ" Ей така заспиваш си комунист като пожарникар и се "събуждаш" " дмократ" проект на САЩ в БГ? Ей това не ми е ясно! И защо тази дноба др Борисов,като ПАЗА! на др Живков.с "събуди" " Демократ"? Това неговото НЕ Е ЛИ ЛИЦЕМЕРИЕ?Теб КОМУНИСТ ТЕ УПРАВЛЯВА 12 г,бре НАИВНИК!!!

91

Анонимен

преди 1 година

В безизходица сме. Патова ситуация! Някой трябва да каже "Предавам се!" И понеже няма да има такъв, президентът ще трябва да вземе нещата в свои ръце! Честито ви комунисти обратно на власт! Тогава забравете за Европа!